Ældre vil ikke inddrages i flygtningedebatten

Landets ældre er de seneste uger blevet inddraget i flygtningedebatten på især de sociale medier. Men det bryder flere af dem sig ikke om.

Ældres forhold i Danmark er blevet en del af debatten om Hjælp Nu!-indsamlingen. Især på de sociale medier. (Arkivfoto) (© dr)

'Lav en indsamling til Danmarks ældre i stedet. Hvorfor hjælper vi ikke vores egne først? Hvad med de ældre og svage i Danmark, som har det rigtig skidt?'

Den slags udsagn er de seneste uger dukket op på de sociale medier, hvor flere er stærkt utilfredse med, at DR og TV2 har lanceret Hjælp Nu!-indsamlingen.

For selvom pengene fra indsamlingen skal gå til de millioner af mennesker, der er flygtet fra borgerkrigen i Syrien, så mener mange danskere, at vi i stedet bør vende blikket mod os selv.

- Jeg mener simpelthen, at vi også skal tænke på vores egne. Så længe vi har kaos på ældreområdet, hvor hjemmeplejen ikke fungerer ordentligt, så støtter jeg ikke indsamlingen, siger Bente Elmhorst Nielsen fra Høng, der har ytret sig i debatten.

Ældre Sagen: To vidt forskellige ting

Hos Ældre Sagen mener man dog, at selvom danskerne kan have deres grunde til at håbe på bedre vilkår for de ældre, så hænger flygtningeområdet ikke sammen med ældreområdet.

- Hvis du spørger mig, så er flygtningedebatten og ældredebatten to vidt forskellige ting, ligesom det også er to vidt forskellige pengekasser. Jeg kan slet ikke se nogen sammenhæng mellem de to emner. Der er jo penge nok til at hjælpe både flygtningene og de ældre, siger Hans Christian Rask, der er formand for Ældre Sagens lokalafdeling i Vordingborg.

Han mener ikke, at fordi man sætter flere penge af til flygtninge, så kommer der færre penge til de ældre. Og det synspunkt bakkes op af flere kolleger fra Ældre Sagen.

https://www.facebook.com/drp4sj/posts/965114560197091:0

Hvorfor skal der samles ind til de ældre?

- Det har jeg det ikke godt med. Det er irrelevant, og to vidt forskellige ting. Det er jo mennesker i nød på hver sin front. Så jeg kan ikke se, hvorfor vi skal hægte det sammen, når det lige nu er flygtningene, vi skal hjælpe, siger Kirsten Andersen, der er formand for Ældre Sagens afdeling på Møn og Bogø.

Klaus Pedersen, der repræsenterer Ældre Sagen i Holbæk-Jernløse, tager decideret afstand fra tanker om en indsamling, der er målrettet de ældre.

- Hvorfor skal der samles ind til de ældre? De er jo en del af vores finanslov. Hvis det virkelig kom så langt ud, at vi skulle lave indsamlinger til alle de steder, hvor det ikke går godt, så fik vi meget travlt, siger Klaus Pedersen og henviser til skolelukninger og nedlagte busruter.

Ingen ekstra penge er kommet ind

Mange af de danskere, der har kritiseret flygtningeindsamlingen, har ytret, at man i stedet for burde støtte de ældre. Men det er ikke noget, som de tre lokale formænd fra Ældre Sagen har mærket til.

Hos Ældre Sagens hovedorganisation har man ikke nogen holdning til Danmarks flygtningepolitik. Og man understreger samtidig, at organisationen ikke vil blande sig i indsamlingerne.

- Danskerne bestemmer selv, hvilke indsamlinger de vil støtte med private midler, uanset om det er til flygtninge eller andre områder. Hvordan det offentliges midler prioriteres er derimod et politisk spørgsmål, som afgøres af Folketinget. Ældre Sagens rolle her er at arbejde for, at de politiske beslutninger understøtter, at alle kan leve et godt og langt liv, lyder det.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk