Affyrede pistol og truede sygehuspersonale: To mænd fængslet for at medvirke til fangeflugt

En mand er blevet varetægtsfængslet til 19. december, og den anden fik forlænget sin anholdelse i tre gange 24 timer.

To unge mænd var i dag i grundlovsforhør i sagen om en fangeflugt fra psykiatrisk afdeling på Slagelse Sygehus. (Foto: Foto: Mathilde Nordenlund © (c) DR)

To unge mænd på 20 og 25 år blev til eftermiddag fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Næstved i sagen om 24-årige Hemin Dilshad Saleh, der tirsdag eftermiddag flygtede fra psykiatrisk afdeling i Slagelse.

Den ene af de to mænd blev varetægtsfængslet til den 19. december, og den anden fik forlænget sin anholdelse i tre gange 24 timer til søndag klokken 15.15.

Begge sigtede nægtede sig skyldige.

De blev begge sigtet for flere forhold. Blandt andet at befrie Hemin Dilshad Saleh sammen med flere gerningsmænd og for at have været i besiddelse af to skydevåben, som blev brugt til at pege på og true personalet til at lukke Hemin Dilshad Saleh ud.

Herefter lukkede retten dørene for pressen, da det er politiets opfattelse, at flere gerningsmænd stadig er på fri fod.

Også en tredje mand er her til eftermiddag blevet varetægtsfængslet – dog in absentia. Det betyder, at han er blevet varetægtsfængslet uden selv at være til stede i retten.

Han er også sigtet for at have befriet den 24-årige, for at have været i besiddelse af skydevåben og affyret skud samt at true personale til at lukke den 24-årige ud.

Endnu en gerningsmand anholdt

Sydsjælland og Lolland-Falsters politi oplyser, at de har anholdt yderligere en gerningsmand tidligere i dag i Hamborg i Tyskland. Her er der tale om en yngre dansk mand, der også har forbindelse til den væbnede befrielsesaktion på psykiatrisk afdeling på Slagelse Sygehus.

Han er den tredje anholdte i sagen, og politiet fortsætter efterforskningen af sagen, hvor den befriede 24-årige stadig er på fri fod.

- Vi vil begære den anholdte udleveret til Danmark for at afhøre ham nærmere og fremstille ham i grundlovsforhør, siger politiinspektør Kim Kliver

Det er på nuværende tidspunkt uvist, om den sigtede in absentia er den samme, som er blevet anholdt i Hamborg.

Afslappet stemning i retten

De to sigtede blev ført ind i retten af flere politibetjente, men på trods af det store politiopbud var der en afslappet stemning i retten.

De to unge mænd sad roligt og fulgte med i retten med hænder i skødet iført jeans, sweater og jakke.

Både forsvarer og anklager tog sagen alvorligt, og de sigtedes forsvarer vidste ikke meget endnu, men kunne berette, at kun den ene ville svare på spørgsmål.

Pistoler gemt i kageæsker

24-årige Hemin Dilshad Saleh, der stak af fra psykiatrisk afdeling på Slagelse Sygehus, sad varetægtsfængslet for grov vold. Han er en ledende skikkelse i bandegrupperingen NNV, der er en udbrydergruppe af Nørrebro-banden Brothas i København.

Han beskrives som 183 centimeter høj, almindelig til kraftig af bygning, har sort, kort hår, brun hud og formentlig fuldskæg.

Ved flugten truede en gerningsmand personalet på den retspsykiatriske afdeling med våben og affyrede skud ned i gulvet.

Gerningsmanden var kommet for at besøge Hemin Dilshad Saleh og havde gemt flere håndvåben i kageæsker fra en bager, som han smuglede ind på afdelingen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk