Aflyste festivaler fik Frida til at lave sin egen

For andet år i streg afholder 18-årige Frida Fjord sin egen festival for at komme i den stemning, landets aflyste festivaler ikke kan give hende.

Sidste års aflysninger af festivaler, fik 18-årige Frida Fjord til at tage sagen i egen hånd. Sammen med Ronja Helstrup Diekmann har hun arrangeret en 6-dages festival i Vestenskov syd for Nakskov. (Foto: Anna Granskov)

Duften af torskerogn og makrel breder sig i luften i Vestenskov syd for Nakskov.

Det er tidligt om morgenen, men trangen til mad var for stor til at sove længere.

På en af fire optagede campingstole sidder 18-årige Frida Fjord, der står bag festivalen Baunefestival og forsøger at vågne ved hjælp af maden fra konservesdåserne.

- Det er lidt tidligt for en festival, vi er oppe, men solen skinner, så det er dejligt, siger hun.

Sammen med hende sidder Ronja Helstrup Diekmann, der er medstifter af festivalen, som afholdes for andet år i streg.

- Det er en festival, vi har lavet med vores efterskole. Det er to årgange fra Baunehøj Efterskole, som vi har samlet på en mark på Lolland for at hygge os og feste i en uge, siger hun.

Rundt omkring på græsset, der tidligere har været en fodboldbane, men nu har fået titlen som festivalsplads, ligger ødelagte campingstole, mad, kopper og maste øldåser, der vidner om en nat med fart på.

Et par meter derfra står omkring 80 helt rolige og ubevægelige telte i en cirkel, der udgør festivalens campingområde i seks dage. I midten af cirklen står fire pavilloner, hvor to ølbongs med flere forskellige slanger til at sluge øl sidder fast i jorden.

- Her sidder vi i campingstole og hygger hele dagen og laver aktiviteter. Det er virkelig festivalstemning på en fredfyldt måde. Det er ikke kaotisk med en soundboks, der spiller til tidligt om morgenen, siger Frida Fjord.

Stilheden blandt teltene brydes, da en af deres beboere langsomt kæmper sig ud. Han har krøllet hår og poser under øjnene. Han har sovet fire timer og tømmermændene er på sit højeste lige nu, men det bliver okay, når han har fået en Cocio, siger han med et smil.

- Vi har faktisk 180 gæster, det er måske svært at se lige nu, når alle sover. Men lige pludselig så kommer alle ud af teltene på en gang, tilføjer Ronja Helstrup Diekmann.

Festivalpladsen er en gammel fodboldbane, hvor der er plads til at spille ølbowling og drikke ølbong. (Foto: Anna Granskov)

En vigtig festival

Ideen til Baunefestival fik Frida Fjord, fordi hun ikke kunne komme på Roskilde Festival sidste år.

- Vi er her for at være sammen, og da festivalerne blev aflyst, så vi fandt en anden måde at komme i festivalstemning på. Vi er nogle unge mennesker, som ikke har været på festival nogensinde, fordi vi har været for små, eller fordi de er blevet aflyst to år i streg. Derfor fandt vi på et alternativ, siger hun.

Hun kalder festivalen for vigtig for hende selv og hendes efterskolekammerater, fordi oplevelserne og stemningen fra festivaler som Northside, Roskilde og Smukfest er en vigtig måde at blive en del af et fællesskab på.

Frida Fjord og Ronja Helstrup Diekmann er klar til at gøre festivalen større næste år. (Foto: Anna Granskov)

- Stemning, den er så fed. Det er noget, der skaber et vigtigt fællesskab. Og det er vigtigt, at vi under corona kan samles nogle mennesker i trygge rammer og have det sjovt sammen uden at tænke på at spritte hænder hele tiden, siger hun og fortsætter.

- Og så er det jo sammen med alle de mennesker, vi holder af og har været sammen med et helt år på efterskole.

Og det er særligt den del, der gør det muligt at afholde festivalen i trygge rammer, mener hun.

- Vi kommer fra det samme sted, så her er meget trygt, vi har de samme værdier og en fælles forståelse for festivalen, så det er meget rart at være her.

80 telte og 180 gæster udgør Baunefestivals campingområde. (Foto: Anna Granskov)

Fælles oprydning og fællessang

Selvom græsset flyder i skrald, så er det noget, festivalens arrangører og gæster ordner hver dag. Festivalen har ikke noget personale, så derfor hjælper alle med at gøre området rent.

- Hver morgen har vi morgensang som på efterskolen, hvor vi synger nogle sange og giver beskeder, og så siger vi, hvem der står for hvad, inden vi i fællesskab rydder det hele op, så vi kan gøre det beskidt igen, siger Frida Fjord.

Rundt omkring begynder det at rumstere lidt mere blandt de mange telte. Flere af teltenes lynlåse kører ned, og nogle af festivalens gæster kommer ud.

Alle på festivalen siger godmorgen. Et tiltag de har taget med sig fra efterskolen, hvor der er hilsepligt.

Baunefestivalen bliver afholdt på en nedlagt skole, så de har toiletter og bad samt et køkken, hvor de i madhold skiftes til at lave aftensmad. Men selvom der er 130 indendørs sovepladser, så har gæsterne valgt at sove udenfor.

- Da vi skulle bruge et sted sidste år, fandt vi skolen, hvor der er indendørs sovepladser, men vi ville gerne have festivalsstemning, så vi sover i telte og har spærret rummene indenfor. Men vi går ind i skolens gymnastiksal klokken 22.00 med musikken for at vise hensyn til naboerne, siger Frida Fjord.

Baunefestival har været under planlægning siden januar i år, og selvom festivalens gæster er 180 unge fra to årgange på Baunehøj Efterskole, så er der er tre forældre med på skift, som sover på skolen, hvis noget skulle gå galt.

Med til festivaler hører naturligvis også musik, og derfor spiller et af efterskolens bands. Et andet band kommer også og spiller, men hvem det er, er en overraskelse.

Baunefestival blev sidste år afholdt for en enkelt årgang på 90 mennesker, men i år er også en yngre årgang inviteret, så festivalen er vokset til 180 gæster. Frida Fjord planlægger også at afholde den næste år, hvor hun forestiller sig, festivalen bliver endnu større.

Festivalen er støttet af Tuborgfondet og udspringer af initiativet "Prøv dig frem", som højttalerfirmaet Soundboks står bag.

Facebook
Twitter