Akut syg: Ring til akuttelefonen først

Når man kommer til skade, er det vigtigt altid at ringe på Region Sjællands akuttelefon, før man møder op til behandling. Det lærte Palle Schjøtts fra Kalundborg på den hårde måde.

77-årige Palle Schjøtts fra Kalundborg faldt og slog hovedet på en vandretur i sidste uge. Men det han tog forbi det nye akuthus i byen, kunne han ikke få den hjælp, han havde regnet med.

Det er slut med at møde op på skadestuen, hos lægevagten eller på et af de nye akuthuse uden at ringe først.

Det lærte 77-årige Palle Schjøtts fra Kalundborg på den hårde måde, da han faldt under en vandretur, bankede panden i asfalten og blødte fra hovedet.

Hans medvandrere fandt det nærliggende at køre ham til det nye akuthus i Kalundborg, hvor man imidlertid ikke var interesserede i at hjælpe den blødende mand, der også var konfus.

- Jeg troede jo, det nye akuthus fungerede på samme måde som skadestuen på vores sygehus, der nu er nedlagt. Men jeg mødte tre damer i receptionen, som ikke ville have noget med mig at gøre, selvom det blødte fra hovedet, siger Palle Schjøtts.

Akuthus-personale: Tag på skadestuen

Han fik udleveret en telefon, så han kunne ringe på akuttelefonen i Region Sjælland, og han blev anbefalet at tage på skadestuen. Heri opstod næste problem. Han kendte nemlig ikke adressen på akuthuset i Kalundborg, hvor han stadig sad i venteværelset efter en time.

- De kunne ikke sende en ambulance, fordi jeg ikke kunne fortælle dem adressen, og så tabte jeg tålmodigheden, siger Palle Schjøtts og fortsætter:

- Det ligger jo lige ved det lukkede sygehus, men lige lidt hjalp det. Heldigvis kom en af mine kammerater og kørte mig ned til min praktiserende læge, siger Palle Schjøtts.

Bøvlet system for borgerne

Han synes, regionen har gjort systemet indviklet for borgerne. Han havde forventet, at akuthuset fungerede på samme måde som skadestuen på det nu lukkede sygehus.

Akuthuset i Kalundborg, som er et sundheds- og akuthus, består af flere afdelinger, som for eksempel fysioterapi, genoptræning, skolesundhedstjeneste og en skadeklinik, som først åbner klokken 14. Inden da skal man kontakte egen praktiserende læge eller ringe på akuttelefonen. Og ifølge regionsformanden i Region Sjælland har det været sådan længe:

- Skadestuen på det lukkede Kalundborg Sygehus var også dengang lukket om dagen, når de praktiserende læger havde åbent, siger regionsformand Jens Stenbæk (V), der dog har indskærpet, at personalet på akuthuset skal hjælpe borgerne med at ringe, hvis de ikke kender systemet.

Akuttelefonen sikrer den rigtige behandling

Jens Stenbæk mener, det sparer vigtig tid, at borgerne ringer til akuttelefonen og får den fornødne vejledning.

- De er gode til at spørge ind til patienten og kan sende borgerne derhen, hvor de får den rigtige behandling i stedet for at køre forgæves, siger Jens Stenbæk.

Derfor er opfordringen altså: Hvis du kommer til skade - ring altid på 70 15 07 08. Hvis skaden er livstruende, skal man altid ringe 112.

 

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk