Akutbiler uden læger gav hurtig hjælp til flere

Flertallet i Region Sjælland jubler over rapport, der lovpriser system hvor lægen sidder på vagtcentralen.

Flertallet af politikere i Region Sjælland jubler over rapport, der lovpriser det nye system hvor lægen sidder hjemme på vagtcentralen og rådgiver paramedicinere i akutbilerne 5000 gange på et år.   24 ambulancer og akutbiler med specialuddannede paramedicinere, der rykker ud døgnet rundt i hele region Sjælland  har erstattet 7 akutbiler med læger eller sygeplejersker, der lå stille om natten.

De mange nye akutbiler  har givet meget mere tryghed og hurtigere hjælp til borgerne i selv de fjerneste afkroge af regionen.

Sådan lyder hovedkonklusionen i en stor rapport over hvordan de to første år med akutbiler uden læger  er forløbet.

Paramedicinere i stedet for læger

Venstrepolitikeren Jens Ravn har stået i spidsen for den præhospitale oprustning med paramedicinere, og han mener, at regionen skal fortsætte det akutte beredskab med paramedicinere i stedet for læger.

Men Enhedslistens fire medlemmer af regionsrådet vil ikke umiddelbart gå med til at sige definitivt farvel til læger i akutbilerne. Ordfører Bente Borreskov erkender, at undersøgelsen viser stor borgertilfredshed. Men rapporten siger intet om kvaliteten af paramedicinernes arbejde - hun mener ikke kvaliteten er så høj når en læge rådgiver paramedicineren i telefonen, siger hun.

Det mener læge Ole Hendriksen fra det præhospitale beredskab i Region Sjælland til gengæld:

Lægen rådgav 4.700 gange pr. telefon

- Vi har en højt specialiseret læge i døgnvagt på vagtcentralen i Slagelse. Nogen gange kører han selv ud med akutbilen - det sker i gennemsnit 1,6 gange i døgnet, hvis det kan nås indenfor 15 minutter. Men i 4.700 tilfælde rådgav lægen pr. telefon de paramedicinere, der kører ude til ulykker og sygdom i hele regionen, fortæller Ole Hendriksen.

- Derudover var der lægebistand på helikopteren, så sammenlagt var der en læge med ude ved patienten i 1300 tilfælde og med de 4700 rådgivninger af paramedicinere nåede vi en meget høj lægedækning, siger Ole Hendriksen.

Lægeforeningen i region Sjælland mener ligesom Enhedslisten ikke, at regionen har bevist at kvaliteten af hjælpen til borgerne er ligeså stor med paramedicinere i akutbilerne:

 - Det er ikke bevist, at akutbiler med paramedicinere giver en ligeså god kvalitet som, hvis der var læger med ude ved alle patienter, siger formanden for lægerne i Region Sjælland, Jette Nielsen.

Hun glæder sig dog over, at responstiden er faldet - at ambulancerne når hurtigere ud til borgerne nu end for tre år siden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk