Akuthjælpere råber op: Vagtcentralen glemmer at kalde os

Frivillige akuthjælpere skal rykke ud i områder, hvor ambulancen kan være længe om at nå frem. Men de bliver ikke altid tilkaldt.

Tre af de syv akuthjælpere på Orø. Fra venstre Steen Dalsgaard, Line Porting og Jette Porting. (Foto: Trine Warrer Juul © dr)

Når man bliver alvorligt syg eller kommer til skade i landets udkantsområder, så er der mange steder frivillige akuthjælpere, som rykker ud for at yde førstehjælp, indtil ambulancen når frem.

Men flere steder oplever akuthjælperne, at de ikke er blevet kaldt, hver gang der er udrykning.

- Det sker sådan cirka to gange om ugen, siger John Konggaard Hansen, som er akuthjælper på Bogø.

På Orø undrer akuthjælperne sig også over, at det jævnligt sker, at de ikke bliver kaldt ud til alvorlige 112 opkald som for eksempel hjerteanfald.

- Det er noget skidt, for vi stiller op og er frivillige, og vi er en gratis ressource for regionen, siger Steen Dalsgaard, der er akuthjælper på øen.

Han møder jævnligt folk i den lokale brugs, der undrer sig over, at akuthjælperne ikke kom, da de havde brug for hjælpen.

Akuthjælperne er nu blevet bedt om at melde ind til Region Sjælland, når de oplever udrykninger, de ikke er blevet kaldt ud til.

- Vi vil selvfølgelig gerne have, at de her frivillige 112-akuthjælpere bliver kaldt til de opgaver, hvor det er relevant. Så det har vi skærpet fokus på, siger præhospital direktør Benny Jørgensen.

Fakta om frivillig akuthjælp:

  • Der er 14 områder med frivillige 112-akuthjælpere i Region Sjælland.

  • Tre nye områder er på vej.

  • Der er syv nødbehandlerenheder med deltidsansatte brandmænd.

  • Der er omkring 60 frivillige akuthjælperkorps i hele landet.

Facebook
Twitter