Alternativ ferie på vand: Martin har opfundet en sejlende camp-let

I ti år har Martin arbejdet på en lille campingbåd, som man kan bo i på land og i vand.

Lyden fra elmotoren brummer svagt, mens vandet skvulper let omkring den flydende campingbåd i vandet - en båd, der minder om den klassiske camp-let, som kan foldes ud til en mindre campingvogn på land.

Martin Christian Nielsen fra Gudum ved Slagelse kørte mandag den flydende campingbåd af glasfiber ned til det lokale gadekær. Det var nemlig dagen, hvor campingbåden skulle godkendes til brug i EU.

- Det er en campboat og er prototypen til den første båd, fortæller Martin Christian Nielsen, mens han tager fat i roret på båden og styrer den ud i vandet væk fra sivene, der omkranser det lille gadekær.

På båden er der et ror og to hvide bænke, hvor der er siddepladser til seks-otte personer. Når båden er foldet sammen, kan man koble sin nummerplade på, og så er den klar til at blive spændt på bilen og køre ude på vejene.

Er godkendt til at sejle og køre i EU

Båden skulle mandag godkendes til at sejle i EU, så campinglystne turister i fremtiden kan overnatte på vandet ved bugter, søer og floder rundt omkring i Danmark og i resten af Europa.

- Der ligger mange campingpladser rundt omkring i Europa. Nogle af stederne har kanoer og kajakker, men det her er jo noget helt andet. Her kan man sejle et godt stykke med hele familien. Alt er sikkert, og den er fuldstændig stabil, siger Martin Christian Nielsen, der siden 2011 har været i dialog med et firma, som skulle hjælpe med EU-godkendelsen.

Bådinspektør Lars T. Olsen arbejder for International Marine Certification Institute i Bruxelles, som godkender både til anvendelse i EU. Han skulle mandag give båden CE-mærkningen i kategori C, så den lovligt kan sejle ved kyster i EU.

Martin Christian Nielsen har sat en elmotor på campingbåden, så den ikke larmer så meget. (Foto: Ann Smed Madsen © DR Sjælland)

- Jeg har fokus på, at båden ikke krænger for meget, og at den kan bære de mennesker, den skal godkendes til, siger han.

Sammen med Martin Christian Nielsen og en anden frivillig gik han fra side til side i båden. Bådinspektøren valgte at godkende båden til tre personer og vurderede, at den sagtens kan bære flere.

- Der er en masse stabilitet i båden, den vælter ikke, og den kan bære det, den skal. Nu prøver vi at sætte flere personer i, og hvis den kan bære de otte, som jeg tror, den kan, så vil den blive godkendt til det, fortæller Lars T. Olsen, der besluttede at teste båden en anden dag med flere frivillige.

Ønskede selv en campingbåd

Martin Christian Nielsen er uddannet bådbygger, og i ti år har han arbejdet på sin idé om at bygge en camp-let til vandet.

- Jeg lavede den, fordi jeg godt kunne selv kunne tænke mig en. Jeg vil ikke have en campingvogn, og det ville blive for dyrt med en båd, og hvis båden har en hvis størrelse, kan man også kun bruge den i det område, hvor båden ligger, fortæller han.

- Her kan jeg tage til Kroatien, Italien eller Sverige, så jeg tænkte, at det skulle være noget på hjul – og så kom ideen til campboat.

Efter båden nu er blevet godkendt til at sejle i EU, er den også klar til at blive sat i produktion.

- Den næste båd, jeg bygger, er til salg, fortæller Martin Christian Nielsen og fortæller, at en håndfuld campingpladser i landet har vist interesse for opfindelsen.

Campingbåden er i første omgang tiltænkt campingpladser i Danmark, hvor campister uden den store erfaring inden for sejlads kan overnatte i den.

- Det her er forhåbentligt den første model ud af mange. Jeg har bygget den store version, der er lukket med toilet, bad og sovepladser. Det er en unik konstruktion, og jeg håber, at der er andre end mig, der synes, at det er en god idé.

Drømmer om at leve af bådbyggeri

Iværksætteren har fået 216.000 kroner i støtte fra Landudviklingen i Slagelse til at følge drømmen om at starte sin egen produktion af campingbåde.

- Jeg kunne godt tænke mig at leve af det her, og også gerne med mange ansatte. Jeg mener, at der er et marked for dem her. Der er i forvejen et stort campingmarked og et stort bådmarked, men kombinationen er der ikke, siger han.

En campingbåd af den model, der er blevet godkendt til at sejle i EU, koster i omegnen af 100.000 kroner uden den lille elmotor.

Facebook
Twitter