Anbragte Tobias fik hjælp til at komme i job og uddannelse: ’Ellers havde jeg siddet på fortovet i dag’

Pilotprojekt fra Børnehjælpsdagen skal nu rulles ud i ni kommuner landet over.

Tobias Frimann arbejder i dag på at få et job som godschauffør. Et job, han ikke havde turde at håbe på at få, før han var med i et nyt pilotprojekt. (Foto: Foto: Trine Warrer Juul © DR Sjælland)

Tung heavy metal-musik strømmer ud ad højtalerne i Tobias Frimans lille etværelseslejlighed i Vipperød ved Holbæk.

Vinduerne er åbne, og 20-årige Tobias Frimann står udenfor på den lille trappe ved indgangen til sin hoveddør, mens han damper på en e-cigaret.

Alene det, at han står her i dag foran sin egen lejlighed med to dages aktivering om ugen og en halvt færdiggjort uddannelse som godschauffør er et bevis på, at det har hjulpet ham at være med i pilotprojektet fra hjælpeorganisationen Børnehjælpsdagen, Empower4U, mener han.

- Ellers havde jeg ikke stået her i dag, så havde jeg siddet på fortovet, siger Tobias Frimann.

’Anbragte unge har ikke samme tro på sig selv’

For tre år siden kom han med på det første hold i projektet, hvor Børnehjælpsdagen giver nogle redskaber til anbragte unge, som har svært ved at træde ind i voksenlivet.

Pilotprojektet er finansieret af Den A.P Møllerske Støttefond med fem millioner kroner, hvor de unge får individuel rådgivning til at styrke deres personlige og sociale kompetencer og hjælpe dem med at tage ansvar for deres eget liv ved at komme i gang med en uddannelse eller et job.

- Tidligere anbragte unge har ikke den samme tro på sig selv som andre unge. Det betyder også, at de har vanskeligere ved at få den uddannelse og det job, de gerne vil have, siger Ina Thorndahl, der er i direktør i Børnehjælpsdagen.

Det er netop troen på sig selv, der har fået Tobias Frimann til at gå efter drømmen om at blive godschauffør, selvom vejen dertil ikke er let.

- På grund af min alder er der ikke mange, der tror på mine erfaringer eller stoler på, at jeg ved, hvordan jeg fylder en bil og læser et kort, siger han.

Alligevel har Tobias Frimann fået gejsten til at kæmpe videre.

- Det, jeg tog med mig fra forløbet, var ikke at se længere end til i morgen, for man skal tage en dag ad gangen. Jeg håber og vil gøre mit bedste for at komme videre med skolen og arbejdet og stadig have mulighed for at bo her, siger han og kigger på lejligheden, der er et udslusningstilbud i Holbæk Kommune.

For der er sket meget, siden Tobias Frimann var i plejefamilie som 17-årig.

- For at sige det kort var jeg tåbelig, og jeg var egoistisk. Jeg var der kun for mig selv, og jeg tog ikke imod råd fra nogen, siger han.

Størstedelen af unge er i uddannelse eller arbejde

Det betyder også, at fremtiden kunne have set helt anderledes ud for Tobias.

I Danmark er der knap 14.000 børn og unge anbragt uden for hjemmet, men når de bliver voksne, er det under halvdelen, der som 30-årige er i arbejde.

Derfor virker det at give de unge et forløb, der skal styrke troen på dem selv, fortæller Louise Tidmand, der er forsker på Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse, der hører under Aarhus Universitet.

Hun har sammen med flere forskere på Aarhus Universitet fulgt de unge på projektet og har offentliggjort en rapport, der viser, at 90 procent af de 73 unge, der har gennemført Empower4U de seneste tre år, i dag enten er i uddannelse eller job.

- De har fået tilliden til, at de kan handle i deres eget liv, og de har mestret strategier for at håndtere livet, når det både går op og ned, siger forsker Louise Tidmand.

Det er ikke kun under forløbet, at projektet bliver ved med at give resultater, forklarer hun.

- Vi kan tydeligt se, at selv et år efter, at de har været på forløbet, har de fortsat med at udvikle sig positivt i forhold til en handlingstillid og til troen på sig selv, siger Louise Tidmand.

Projektet skal fremadrettet finansieres gennem kommunerne, og allerede ni kommuner landet over har tilmeldt sig den nye ordning, der starter i februar.

Her kan unge deltage i Empower4U fra starten af 2021:

  • Hvidovre

  • Ishøj

  • Næstved

  • Ringsted

  • Kerteminde

  • Nyborg

  • Ikast-Brande

  • Kolding

  • Vejen

Rettelse: I en tidligere version skriver DR, at Empower4U skal udrulles til ti kommuner. Det er ikke korrekt. Ordningen udrulles til ni kommuner, da Furesø Kommune ikke har valgt at være med i ordningen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter