Anders vil gennemføre verdens første triatlon i bidende kulde Antarktis

PORTRÆT: Anders Hofman Laursen vil som den første i verden gennemføre en "Iceman", der er det samme som en Ironman-distance, under helt ekstreme forhold.

(Foto: Jan Bue Laumark © Project Iceman)

Den hurtige vejrtrækning blander sig med lyden af de lette skridt. Det runger i den kolde container. Skridtene kommer kontinuerligt fra det store løbebånd, som er den eneste genstand omkranset af fire nøgne metalvægge med to lysstofrør i loftet.

Kulden har allerede bidt sig fast i kinderne. Containeren rummer langt færre grader end det kølige novembervejr udenfor. Temperaturmåleren viser minus 18 grader.

Det er langt fra en normal kølecontainer, som står stablet op blandt de mange tårne af metalkasser ved containerlagret i Taastrup. Her træner 28-årige Anders Hofman Laursen op til sin Iceman. Den første triatlon med en Ironman-distance på Antarktis – nogensinde.

En disciplin, der består af 3,8 kilometer svømning i nul grader koldt vand, 180 kilometer cykling og 42,2 kilometer løb i Antarktis’ isnende landskab.

Vil være den første

Anders Hofman Laursens cv er ikke prydet af en lang triatletkarriere. Han gennemførte en hel ironman i 2016 i København, en halv i sommer og en kvart i 2010. Langt væk fra sne, is og udfordrende terræn.

Men nu brænder han for at gøre noget anderledes, udfordre sig selv og turde at gå sine egne vegne. Blive den første til at gøre noget, som ikke er gjort før. At gennemføre en Iceman, som den første person. I verden.

- Jeg tænkte på, om en ironman er blevet lavet på alle kontinenter, og som du nok kan regne ud, er der kun et kontinent tilbage. Antarktis. Så er det jo klart, at tanken var – kan det virkelig lade sig gøre? Og så starter man derfra.

Udfordrer grænserne

Det første skridt mod Iceman har været en tur til Grønland, hvor Anders Hofman Laursen løb sig ind på en tredjeplads i Polar Circle Marathon. For nogle ville udfordringen være ekstrem, men for Anders Hofman Laursen var maratonet blot et led i den hårde træning for at opnå noget, der var langt større. Den Iceman, han har planlagt gennemføre i 2020.

- Hvis Iceman ikke skaber inspiration, så er det bare ”entertainment”, og det er ikke målet. Ideen er, at en Iceman symboliserer, at vi alle har hver vores ”Iceman”. Hvad er det, vi gerne vil gå efter, men måske ikke tør af forskellige årsager.

- Nu satte jeg mig et ambitiøst mål at vinde ”Polar Circle Marathon” i Grønland. Det lykkedes ikke. Men jeg blev nummer tre, og jeg kunne ikke have gjort det bedre eller få et bedre resultat. Jeg ser det ikke som et nederlag, overhovedet ikke. (Foto: Jan Bue Laumark © Project Iceman)

Når emnet falder på den kommende Iceman, slår Anders Hofman Laursen ofte over i engelske gloser, selvom barndomsbyen Bråby ved Haslev på Sydsjælland ikke virker særlig international.

Men med forbilleder som entreprenørerne Tim Ferris og Simon Sinek samt en Master of Science (M.Sc) i Economics and Finance på Copenhagen Business School med et halvt års udveksling på Harvard University i USA, er fremmedsproget langt fra ukendt for ham.

Det var også den internationale uddannelse, der banede vejen for tankerne om Iceman-projektet. Anders Hofman Laursen føler, at kulturen i uddannelsessystemet eksponerer personer i bestemte retninger, men på studiet følte Anders Hofman Laursen ikke, at hans drømme passede til de retninger, der var ment for ham.

Anders Hofman Laursen sammenligner uddannelsessystemets kassetænkning som en situation, de fleste kunne relatere til som børn.

- Da jeg begyndte at sige til folk, at jeg gerne ville lave en "Ironman" på Antarktis, sagde folk til mig, at det lyder "crazy", og det kan ikke lade sig gøre. (Foto: Jan Bue Laumark © Project Iceman)

- Helt tilbage, fra vi var børn, kunne man drømme så meget, man ville. Men så siger folk 'husk nu også at være realistisk'.

Men realismen skal ikke sætte grænser, mener Anders Hofman Laursen. Og det var først efter uddannelsen på Copenhagen Business School, at han begyndte at se på, hvad der driver ham og giver ham motivation.

Selv om han i dag kan bruge uddannelsen i sin egen virksomhed Athleed, der producerer træningsprogrammer gennem kunstig intelligens, så opfordrer han andre til, at man skal huske at stille sig selv spørgsmålet:

- Tager jeg denne uddannelse eller går i denne retning, fordi det er velanset, eller fordi jeg synes, at det er sindssygt fedt?

Anders Hofman Laursen mener, at ens begrænsninger til store drømme aldrig skal holde en tilbage. For drømmene vil sjældent være realistiske, når du kigger på dem fra starten. Men hvis du bryder tingene op undervejs, og tackler en udfordring ad gangen, kan du godt nå dine drømme.

- Grænser findes jo i virkeligheden ikke. Det er de konstruktioner, vi sætter, efter hvad vi opfatter som muligt. Der er mange ting her i verden, hvor man ikke ville tro, det kunne lade sig gøre, hvis man gik ti år tilbage. Grænserne bliver hele tiden rykket.

Ordene, at en Iceman ikke var realistisk at gennemføre, har Anders Hofman Laursen mødt flere gange. Han vil bevise, at det er muligt.

- Det siger folk til mig, der ikke har været på Antarktis, svømmet i nul grader koldt vand eller har lavet en ironman. Folk har egentlig ikke fundamentet til at sige, om det kan lade sig gøre eller ej. Alligevel har vi billeder af, hvad der er muligt.

Drivkraft frem for en forhindring

For mellem fem til syv år siden havde Anders Hofman Laursen svært ved at bryde sine grænser.

- Jeg turde ikke rigtig at ”pursue the unknown” (udforske det ukendte, red.).

Før var det svært for ham at melde sig til at fremlægge i undervisningen eller starte sin egen virksomhed – for tænk, hvis det nu gik galt, og man pludselig fremstod som en ”idiot”.

I dag vælger han at lytte til sig selv og har lyttet til sin mavefornemmelse ved at kaste sig ud i sin egen virksomhed Athleed og ekstremløbet Iceman.

De ukendte faktorer er nemlig i dag for ham en drivkraft frem for en forhindring.

- Man kan se det som et bjerg. På universitetet kan du se bjerget, og det samme er Iceman. Der kan man se enden, men du kan ikke se løsningerne, for de er ukendte. De er bag bjerget.

Derfor er Anders Hofman Laursens iPhone i lommen på de sorte træningsbukser fyldt med praktiske noter, der skal danne stien op til toppen af bjerget.

Målet står krystalklart, og Anders Hofman Laursen er gået ”all in” på at gennemføre en Iceman. Så meget, at han på nuværende tidspunkt har fravalgt jagten på en kæreste samt droppet at spille fodbold, da det sidste risikerer at give ham skader.

I stedet bliver tiden brugt til træning og skaffe sponsorer til den dyre udfordring til Antarktis, der lige nu er budgetteret til 250.000 dollars. Det gør han blandt andet gennem sin Youtube-kanal eller gennem møder med potentielle sponsorer.

Senest har Iceman-teamet fået et mediepartnerskab med Redbull Danmark, som vil hjælpe med at sprede budskabet om Iceman gennem virksomhedens platforme.

Derudover kæmper holdet for at skaffe sponsorer, der blandt andet skal hjælpe Anders Hofman Laursen med at købe udstyr og have et redningteam med til Antarktis, når han skal gennemføre løbet.

- For mig er det fysiske ved Iceman ikke det sværeste. Det sværeste ved Iceman er det logistiske i forhold til at sætte det hele op og lave det. Vi har et minimumsbudget på omkring 250.000 dollars for at kunne gennemføre Iceman, som vi overhovedet ikke selv har.

Derudover kommer der yderligere omkostninger i forbindelse med at sprede budskabet om ekstremløbet, som holdet gerne vil gøre gennem en dokumentarfilm og foredrag.

Iceman-teamet betaler lige nu selv for flybilletter, udstyr og ophold, når de skal på træningsrejser inden løbet. Men både Anders Hofman Laursen og resten af holdet tror på, at det godt kan lykkes at rejse pengene.

- Hvis vi ikke troede på os selv, ville det ikke give mening at lave Iceman. Man er nødt til at have en ekstremt tro på sig selv. Også langt mere, end hvad andre tror er muligt.

Naturen er i kontrol

Anders Hofman Laursen noterer også nye løsninger på sin iPhone, hver gang han og resten af Iceman-teamet støder på en udfordring.

Ligesom da han i selskab med barndomskammeraten Peter Bredekjær Nielsen, en fotograf og guide kom på dybt vand i Grønland.

De var rejst til Grønland i god tid, inden Anders Hofman Laursen skulle løbe verdens koldeste maraton. De ville nemlig teste svømmedisciplinen til hans Iceman. Seks måneder var der gået, siden Anders Hofman Laursen sidst havde testet at svømme i nul grader koldt vand.

I Grønland var mange af søerne frosset til. Derfor tog fyrene ned til en havn i nærheden af byen Kangerlussuaq. De fandt et sted ved isen, hvor en masse sten dannede ruten ned til vandet.

På billedet er Anders Hofman Laursen sammen med barndomsvennen Peter Bredekjær Nielsen, fotografen Jan Bue Laumark og Thomas Olufson, der var chauffør og guide fra Albatros Adventure. (Foto: Jan Bue Laumark © Project Iceman)

- Det så vanvittigt flot ud.

Anders Hofman Laursen skiftede til våddragten og tog sine støvler på med pigge, som han også brugte til at løbe på isen. Så var han sikker på ikke at glide, når han skulle kravle ned og hoppe i vandet. Sikkerheden var et lille reb, de bandt i siden. Han lagde sig ned i vandet.

Vandet, der var tæt på frysepunktet, strømmede ind i våddragten, og Anders Hofman Laursen begyndte at hyperventilere med det samme. Det var svært at få kroppen under kontrol på grund af den ekstreme kulde. For at få varmen, begyndte han at svømme.

Brillerne duggede på grund af temperaturforskellen. Han trak hovedet under vandet, og kulden ramte straks hans blottede hals og mund.

- Det var en forfærdelig følelse.

Og på grund af vandets isnende temperatur, var der meget silt, der gjorde vandet uklart. Anders Hofman Laursen mistede orienteringen.

- Svømmedelen er klart min største bekymring. Ved løb tager jeg bare nok varmt tøj på og ved cykling er det klart, hvordan det er i forhold til set-up’et. Ved svømmedelen er det jo så koldt, og så er der også rovdyr som søleoparder. (Foto: Jan Bue Laumark © Project Iceman)

Sikkerhedsmæssigt var det svært at vide, hvordan han ville reagere, hvis han tog chancen og svømmede 50 meter ud, og han ikke blev varm.

Anders Hofman Laursen valgte derfor at afbryde den planlagte svømmetest.

- Man går jo i chok, hvis det bliver for koldt. De andre, der var med, havde ikke nogen våddragt eller båd til at kunne hjælpe mig. Der slog det rationelle i mit hoved alligevel til. Der var for mange ting, der ikke gik op.

- Jeg tænkte bare, 'kan du ikke engang svømme?' Jeg var i vandet i ti til tolv minutter, men jeg svømmede maksimalt 50 meter. Så er der langt til 3800 meter.

Worst case scenario

Alligevel mener Anders Hofman Laursen, at det er godt, at svømmetesten ikke gik som forventet. Han indså, at han ikke er i kontrol, når naturen er så ekstrem.

- Det er derfor, at det mentale er så vigtigt, når man får de her nedture. Men forholdene var nu heller ikke, som de skulle være. Hvis vi havde en båd, kunne jeg sagtens prøve at svømme, og måske havde jeg allerede fået varmen fem minutter efter. At jeg fryser ved min mund, er bare et problem jeg må løse.

Selv om svømmetesten kunne være gået grueligt galt, ser Anders Hofman Laursen ikke døden som den største risiko. For ham er muligheden for at dø en umulighed.

- Planen er, at vi forhåbentligt skal til Island på næste træningstur. Der skal vi undersøge cykeldelen, hvor tyk underlaget er eller skal være, eller om jeg skal cykle på is eller i sne. (Foto: Jan Bue Laumark © Project Iceman)

- Den yderste konsekvens ser jeg mere som en konkret udfordring end lifethreatning (livstruende, red.), og så tænker jeg, hvad gør vi ved det.

- Worst case for mig er ikke at dø, men dermed ikke at gennemføre Iceman eller nå ud med det budskab til de mennesker, vi gerne vil nå ud til.

Derfor har Anders Hofman Laursen også noteret situationen i Grønland på telefonen. Han skal finde en løsning til svømmedisciplinen. Ligesom han har noteret, at de skal bruge en følgebåd med et lægeteam og eventuelt en helikopter, der skal være med, når han skal gennemføre sin Iceman – eller han muligvis skal svømme i et bur for at undgå rovdyrene i det kolde vand.

Familien støtter også Anders Hofman Laursens vilde udfordring, men opfordrer ham til at passe på.

- De ved godt, at jeg kan ”pushe” mig selv. Jeg lytter også til dem. Især efter den svømmetur. Men hvis forholdene ikke er der under Iceman, så gør vi ikke noget, der er dumt og uforsvarligt.

Man skal turde at drømme

Selv om målet er at være den første i verden til at gennemføre en officiel triatlondistance under barske forhold på den anden side af jordkloden, betyder det ikke, at Anders Hofman Laursen vil opfordre alle fremadrettet til at lave en Iceman på Antarktis.

Han vil bevise over for andre unge og sig selv, at man godt kan bryde de grænser, man stiller op for sig selv.

- Det seneste halvandet år har jeg prøvet at udfordre mig selv mere i at være i et stadie, hvor man ikke er "comfortable" (komfortabel, red.). Det er virkelig der, hvor du rykker dig selv og lærer noget om dig selv. Det er "nervewrecking" (nervepirrende, red.) mange gange. (Foto: Peter Bredekjær Nielsen © Project Iceman)

- Hvis jeg kunne tale til mig selv fem til syv år tilbage, så vil jeg sige, at man ikke skal lægge låg på sig selv. Det vil jeg gerne fortælle de unge mennesker, der nu kommer ind på universiteterne. Man skal aldrig stoppe med at turde at drømme.

Derfor opfordrer han folk til handling frem for ord.

- Der er mange, der har sagt 'jeg ville ønske, at jeg kunne gøre det samme, som du kan, eller turde at starte min egen virksomhed'. Men jeg har ikke bedre forudsætninger for at gøre de her ting, end du har.

Blå bog: Anders Hofman Laursen

  • Født d. 6. juni 1990 ved Bråby tæt på Haslev.

  • Grundlægger af virksomheden Athleed, der producerer træningsprogrammer på kunstig intelligens.

  • Har en kandidat i MSc Applied Economics & Finance på Copenhagen Business School med et halvt års udveksling på Havard University i USA med fokus på økonomi.

  • Er den ældste i en søskendeflok på tre.

  • Åbnede juicebarkæden Frankie's i Polen som 20-årig. Juicebaren er i dag udvidet til 13 butikker. Rollen som grundlægger er nu byttet ud med rollen som investor i virksomheden.

  • Har i mange år været aktiv inden for fodbold og haft mange ferier på La Santa Sport.

  • Har søndagstraditionen at se film og spise pizza i lejligheden i København sammen med barndomkammeraten Peter Bredekjær Nielsen.

Facebook
Twitter