Andreas blev dræbt i Afganistan: I dag får han en mindeplads opkaldt efter sig

I dag indvies pladsen som skal mindes en af de danske soldater, der blev dræbt i Afganistan.

Det var voldsomt og uretfærdigt, at 26-årige Andreas Søgaard Brohus, blev dræbt i Afganistan, siger sognepræst, som både viede og begravede den faldne soldat. (Foto: © PRIVATFOTO, PRIVATFOTO)

26-årige Andreas Søgaard Brohus blev dræbt af en vejsidebombe i Afghanistan i 2009. I dag får den faldne soldat en plads opkaldt efter sig i fødebyen Fuglebjerg.

Hele familien til Andreas Søgaard Brohus deltager i dag i højtideligheden, og hans mor Hanne Søgaard synes det er utrolig flot, at Næstved Kommune opkalder en plads efter hendes søn.

- Det er imponerende, siger hun.

Det er første gang i nyere tid at en af Danmarks udsendte soldater bliver hædret for sin indsats ved at få en plads opkaldt efter sig. Men det var et enigt byråd, der bakkede op om Dansk Folkepartis idé, fortæller formand for Teknisk Udvalg, Søren Revsbæk (V).

- Det skaber en erindring om dem, der har ydet en indsats for Danmark. Så det er en gestus, som ærer de soldater, der er faldet i nyere tid, siger han.

En gestus, der glæder Niels Hartvig Andersen, der er formand for landsforeningen Danske Veteraner. Han roser initiativet i Næstved Kommune og håber at det vil sprede sig til andre kommuner.

Veteraner vil udbrede ideen

- Jeg synes, at det er et rigtig godt initiativ, som jeg vil prøve at sprede ud i resten af de 98 kommuner, som måtte have faldne veteraner, siger han.

- Det sender et vigtigt signal om at hædre og huske dem, der faldt for Danmark på missioner i udlandet.

Sognepræst Henning Marcher er enig. Han kendte Andreas Søgaard Brohus. Henning Marcher viede ham - og begravede ham i 2009.

Og selvom der findes gravsteder, hvor mennesker privat kan mindes deres kære, er en plads vigtig.

- For alle os andre, som kun kendte ham udenpå er det også et forbillede, at der mennesker, som ofrer deres liv for vores andres skyld. Vi får også et sted, der anerkender et menneske, som var sendt ud på vores alles vegne, siger sognepræst i Herlufsholm Kirke, Henning Marcher.

I kirken findes en række mindeplader og sørgefaner som går tilbage i tiden, men at Andreas Søgaard Brohus får en mindeplads, mener præsten er en helt naturlig konsekvens af det livsforløb, han fik, samt at han var en kendt person i lokalsamfundet.

Præst: Et forbillede for os andre

- Man har kunne identificere med ham og den smerte, der ligger i at et ungt liv, som først lige havde fundet sine ben at stå på, bliver knust på sådan en voldsom og uretfærdig måde. Man har behov for noget større end en lille plade et eller anden sted.

Indvielsen af pladsen ved Fuglebjerghallen, der skal mindes Andreas Søgaard Brohus, finder sted i eftermiddag. Pladsen er valgt, fordi Andreas Søgaard Brohus som mange andre unge, havde sin gang i hallen.