Aneste har løbet sit maraton nummer 700 trods sklerose: 'Jeg har det bedre end nogensinde'

- Løb har gjort mig til en bedre mor og givet mig mere overskud, fortæller hun.

Billedet er fra 2013, hvor Aneste Fredskov løb i mål til sit 366. maratonløb på 365 dage. (© (c) privatfoto)

Bare tanken om at løbe et maraton på næsten 42,2 kilometer kan få pulsen op hos de fleste. Så forestil dig, at du har løbet ruten 700 gange.

Det skete for Aneste Fredskov fra Næstved i weekenden, hvor hun krydsede målstregen på maratondistancen for 700. gang.

I kilometer svarer det til, at du snører løbeskoene og løber fra Danmark til spidsen af Sydafrika - og tilbage igen.

Udover at løbe så mange maratoner, slog Aneste Fredskov også sin personlige rekord fra 2015.

Her er Aneste Fredskov lige kommet i mål til Copenhagen Marathon og sit 700. maraton i weekenden. (© (c) privatfoto)

- Det var en hel vild dag for mig. Jeg skar fire minutter af min gamle og hurtigste tid, der ellers er fire år gammel. Så jeg løb denne her på 3 timer og 32 minutter. Jeg er stolt og glad, fortæller Aneste Fredskov efter maratonløbet, der foregik i København.

Blev en bedre mor af løb

Ifølge Aneste Fredskov fik hun sparket bagi til at begynde at løbe, da hun for ti år siden fik konstateret sklerose.

- I sygdomsforløbet sagde en læge til mig, at jeg aldrig kom til at løbe langt. Jeg tænkte, at det skulle han ikke bestemme. Der opstod drømmen om det første maraton. Jeg skulle opleve i hvert fald en gang, hvordan det var at løbe over målstregen efter 42 kilometer, siger Aneste Fredskov, der nu har løbet maraton i otte et halvt år.

I dag har hun ingen sygdomstegn på sklerose, og Aneste Fredskovs passion for løb er kun vokset.

- Det påvirker min hverdag meget, at jeg gør det her. Jeg bliver glad i låget af det og den bedste udgave af mig selv, siger Aneste Fredskov.

Efter hun er begyndt at løbetræne, har hun også fået et helt andet overskud til sine børn.

- Jeg har et overskud til at rumme mine børn og deres liv og de situationer, de nogle gange står i som teenagere, der godt kan være udfordrende.

Børnene Viktor og Emilie har altid støttet deres mor til de forskellige maratonløb. I dag er børnene teenagere. (© (c) privatfoto)

Hun føler, at hun er blevet et meget mere positivt og glad menneske; måske lidt for meget, ifølge de to teenagere.

- Engang i mellem synes de, det er lidt irriterende, at jeg er så positiv, hvor man nogle gange bare skal have lov til at være teenagere. Det kan jeg også lære lidt af. Men samlet set er det en gevinst for os alle, at jeg begyndte at løbe.

Aneste Fredskov har ikke altid løbet lange distancer. I mange år løb hun slet ikke, mens børnene var små.

- Der var jeg mor på fuld tid, men jeg var ikke en bedre mor, fortæller hun og hentyder til det manglende overskud, som fyldte i hverdagen.

- Man skal ikke lade alle praktiske ting til at være nogle store ting, der bremser. Det har jeg selv prøvet før. Jeg nåede ikke at gøre noget andet end det praktiske. Det gør jeg i dag. Selvfølgelig skal vi have aftensmad hver dag, men så laver jeg tit mad til to dage, og det fungerer fint.

'Du skal tro på det'

Aneste Fredskov vil gennem sine maratonløb gerne være en inspiration for sine børn, så de går efter deres drømme - uanset hvad de drømmer om.

- Vi skal aldrig lade os fortælle af nogen, at der er noget, vi ikke kan, fordi vi kan meget mere, end vi tror, siger Aneste Fredskov.

- At løbe maraton giver mig bevidstheden om, at jeg kan, hvad jeg vil. Jeg kaster mig ikke ud i udfordringer, hvor jeg ikke tror, at jeg kan klare det. Det giver mig en tro på mig selv og en tro på livet.

Derfor er hendes bedste råd til andre, der gerne vil løbe et maraton, at de skal tro på det.

- Tro på det. Fortæl dig selv, at du godt kan. Når vi får tankerne til at spille sammen med kroppen, kan vi meget mere, end vi tror, siger hun.

Aneste Fredskov har støttet flere velgørende formål, mens hun har løbet maraton. I 2015 løb hun fra Næstved til Paris med Team Rynkeby på 19 dage og 1.135 kilometer. Derudover løb Aneste Fredskov i 2017 172 kilometer på 24 timer på et løbebånd for Børnecancerfonden. (© PRIVATFOTO)

Aneste Fredskov understreger, at hvis hun kan løbe 700 maraton, så kan andre også følge deres drømme.

- Mange bruger det på dem selv, hvor de siger, at hvis jeg kan det, så kan de også – uden det behøver at være omkring det, som jeg ønsker at gøre.

Drømmen er 1.000 løb

Aneste Fredskov får ofte stillet spørgsmålet, om hun er blevet afhængig af at løbe, og om det overhovedet er sundt at løbe flere hundrede maraton.

- Det er en afhængighed for mig at løbe. Jeg føler, at jeg har det bedst, når jeg gør det. Men hvis jeg kan mærke på min krop, at det er godt, at jeg springer en dag over, så gør jeg også det. Det betyder ikke, at jeg får ikke en dårligere dag.

- Jeg lytter til min krop, og jeg har det bedre end nogensinde før, understreger hun.

Deruover mener Aneste Fredskov, at hendes maratonløb nok er sundere, hvis alternativet var at ligge på langs på sofaen derhjemme.

Aneste Fredskov fortæller også, at hun stadig har mange kilometer i benene. Derfor er drømmen også, at hun en dag løber maraton nummer 1.000. Det er omkring 12.657 kilometer, hun mangler at lægge bag sig.

Selvom målet nok skal komme, har Aneste Fredskov ikke en bestemt tidshorisont.

- Jeg kan godt mærke, at jeg kommer til at nå 1.000 maratoner på et tidspunkt. Det er ikke sådan, at jeg har sat noget tidspunkt på, men det kan jeg mærke, at jeg kommer til. Jeg er ung endnu, så der er mange år at fortsætte i. Jeg er bestemt ikke i nærheden af at være færdig, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk