Anholdt fik hjertestop: Betjente havde glemt nøgler til håndjernene

En 36-årig mand fik i 2013 hjertestop, mens han var i politiets varetægt. Nu har Statsadvokaten konkluderet, at betjentene ikke kan stilles til ansvar.

Ikke politiets ansvar, konkluderer Statsadvokaten. En 36-årig mand, der i 2013 blev anholdt af politiet, døde kort tid efter af hjertestop. (Foto: Colourbox © Colourbox)

Natten til d. 10. januar 2013 blev betjente fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi kaldt til Nykøbing Falster Sygehus, hvor en 36-årig mand ifølge sundhedspersonalet opførte sig voldsomt.

Politiet besluttede derfor, at tage manden med en tur i detentionen. Men fordi den 36-årige ikke frivilligt fulgte med, så blev han lagt i håndjern på en båre. Kort tid efter opdagede en læge, at der var noget helt galt.

- Der sker det ulykkelige, at den pågældende får hjertestop. Samtidig er det ikke muligt at genoplive ham, mens man er i gang med at flytte ham over i patruljebilen, siger Gyrithe Ulrich, der er vicestatsadvokat hos Statsadvokaten i København.

Betjentene kunne ikke låse håndjernene op

Først nu har Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) og Statsadvokaten færdiggjort deres undersøgelser af forløbet.

Rapporten er rundsendt til de implicerede parter. Den fastslår blandt andet, at en af betjentene havde glemt nøglerne til håndjernene hjemme på stationen. Det fortæller Tyge Trier, der er advokat for de efterladte.

- Da han bliver livløs, og betjentene skal give førstehjælp, så kan de ikke få ham ud af håndjernene. Det er jo under lavmålet for betjente, der skal være professionelle i sådan en situation, siger Tyge Trier.

Han og de efterladte er derfor skuffede over, at Statsadvokaten i sin rapport har konkluderet, at der ikke blev begået så grove fejl, at det kan føre til sigtelser mod de to betjente eller sundhedspersonalet fra Nykøbing Falster Sygehus.

Advokat: Betjentene er lettede over afgørelsen

- Vi er kommet frem til, at efterforskningen nu kan indstilles. Vi mener ikke at yderligere efterforskning vil føre til, at der kan rejses en straffesag mod nogle af de implicerede, siger Gyrithe Ulrich, som ikke vil gå nærmere ind i sagens detaljer.

Konklusionen glæder de to betjente, der for snart to et halvt år siden anholdte den 36-årige mand. I følge Torben Koch, der er advokat for den ene af betjentene, har sagen nemlig taget hårdt på de politifolk.

- Når folk afgår ved døden i politiets varetægt, så er det ekstremt belastende for de implicerede polititjenestemænd. Derfor er de selvfølgelig lettede over, at resultatet er blevet, at der ikke er noget at bebrejde dem, siger Torben Koch.

Efterladte: Lå vores søn på maven?

Tyge Trier og de efterladte mener dog ikke, at sagen er fuldt belyst endnu.

De savner blandt andet en grundigere undersøgelse af, om deres overvægtige søn var placeret på maven med de lænkede hænder på ryggen.

- Det er helt klart, at de har den mistanke, at deres barn måske kunne have været i live i dag, hvis man havde håndteret det anderledes. Og det er jo noget af det, vi gerne ville have haft en uafhængig domstol til at se på, siger Tyge Trier.

De pårørende har dog stadigvæk mulighed for, at bede Rigsadvokaten køre videre med sagen.

I forbindelse med DRs omtale af sagen, har vi forsøgt, at få en kommentar fra Lene Frank, der er politidirektør for Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. Hun har dog ikke ønsket at kommentere sagen.