Ankers kone blev nægtet førtidspension: Døde en måned efter

Vordingborg Kommune mente ikke, Lisbeth Nielsen kunne få førtidspension, selvom hun var tilsluttet et iltapparat 16 timer i døgnet.

Anker Nielsen mistede sin kone Lisbeth for et år siden. Efter en indlæggelse for KOL, Kronisk Obstruktiv Lungesygdom, var hun lænket til et iltapparat de fleste af døgnets timer. (Foto: © henny Mortensen)

Opdateret klokken 15.30: Kommentar fra arbejdsmarkedschef i Vordingborg Kommune, Claus Oppermann, tilføjet.

Kan man arbejde, selvom man får hjælp til at trække vejret af et iltapparat 16 timer i døgnet?

Ja, man kan ihvertfald godt sendes i arbejdsprøvning, mener Vordingborg Kommune.

Og det var i følge 63-årige Anker Nielsen den besked, der mødte ham, da han sidste februar var til møde på jobcenteret i Vordingborg for at søge om førtidspension til sin kone Lisbeth.

Hun havde KOL, Kronisk Obstruktiv Lungesygdom, og havde været indlagt på sygehuset i Nykøbing Falster i 14 dage. Da hun kom hjem, fik hun et iltapparat med, som hun skulle være tilsluttet 16 timer i døgnet.

Skulle parret ud at køre, havde Lisbeth iltflasker med, så hun kunne trække vejret.

- Jeg kunne slet ikke se, hvad hun skulle kunne lave, når hun var tilsluttet et iltapparat, siger Anker Nielsen.

Men da han mødtes med sagsbehandleren, var historien i følge Anker Nielsen en anden. Han havde forberedt papirerne til førtidspension, men advarede mod at sende dem afsted. For hvis de fik afslag, ville det være næsten umuligt at gøre det om, forklarer Anker Nielsen.

I stedet foreslog han, at Lisbeth skulle i arbejdsprøvning. Kommunen ville så sætte et iltapparat op, der hvor hun nu blev sendt hen.

- Og det var jo fuldstændig urealistisk, og jeg må indrømme, jeg kom lidt op i det røde felt. Jeg kunne forestille mig, at hvis man ikke havde været så ressourcestærk, så kunne man gå amok over for sagsbehandleren.

- Men det gør jeg ikke, for jeg har lært, hvordan man opfører sig. Og sagsbehandleren sagde, du må ikke skyde budbringeren, det er ikke mig, der bestemmer, siger Anker Nielsen.

Vordingborg kommune efterlyser mere præcise vejledninger

Formanden for arbejdsmarkedsudvalget i Vordingborg, socialdemokraten Anders Andersen, er først tiltrådt 1. januar i år og kan ikke udtale sig konkret om Lisbeths sag.

Generelt mener han, at syge mennesker skal fortsætte på sygedagpenge indtil der kommer ro på. Herefter kan man afklare om der skal bevilges førtidspension eller om borgeren skal i arbejdsprøvning, men det skal ske i en dialog.

Han efterlyser i øvrigt mere præcise vejledninger for ressourceforløb, så kommunerne bedre kan hjælpe borgerne, der ofte står i en akut livskrise.

Formanden for folketingets arbejdsmarkedsudvalg, socialdemokraten Leif Lahn Jensen (S) afviser, at kommunerne kan få helt konkrete opskrifter på hvordan de skal hjælpe syge borgere.

- Det må vi forvente, sagsbehandleren kan vurdere sammen med borgeren. Men det er klart at mennesker, der ikke kan arbejde, ikke skal sendes i ressourceforløb, men have bevilget en førtidspension, siger Leif Lahn Jensen.

Levede for mandens indtægt

Sagsbehandlerens udmelding var for meget for Anker Nielsen og hans kone Lisbeth. De besluttede sig for at leve for kun mandens pension og deres fælles opsparing.

- Men Lisbeth var meget ærekær, og det fik hende utroligt meget på. Så hun mistede faktisk livsgnisten, siger Anker Nielsen.

Efter en måned blev Lisbeth Nielsen indlagt igen, og hun døde en uge senere, 60 år gammel.

Tilbage sidder Anker Nielsen med følelsen af at have bidraget til samfundet uden at få noget igen:

- Lisbeth har arbejdet siden hun var 13, så jeg synes faktisk, vi har bidraget ret meget. Og hun kan jo ikke gøre for, hun blev syg, så der synes jeg faktisk, hun havde fortjent en førtidspension, siger han.

1. juni træder en revideret lov om førtidspension i kraft. Den skulle ifølge beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen(V) give flere syge mennesker mulighed for at få førtidspension, hvis det er oplagt, at de ikke kan arbejde.

Arbejdsmarkedschef i Vordingborg kommune, Claus Oppermann, er vred over Anker Nielsens kritik. Han bestrider, at en medarbejder på jobcentret har sagt, at Lisbeth skulle i arbejdsprøvning, og at kommunen ville opstille et iltapparat.

- Den udlægning kan jeg ikke genkende. Vi sender ikke borgere med Lisbeths symptomer i arbejdsprøvning og opstiller et iltapparat. Det gør vi aldrig, siger han og fortsætter:

- Vi tager i det hele taget ikke stilling til førtidspension, før der er lægelige indikationer nok til at vurdere, om borgeren skal have en førtidspension, siger arbejdsmarkedschef Claus Oppermann, Vordingborg kommune.