Ansatte advarer: Patienter får hverken skiftet ble eller børstet tænder

Manglen på medarbejdere på Holbæk Sygehus går ud over de ældre patienter, siger de ansatte.

Ansatte på Holbæk Sygehus fortæller, at der på sygehusets medicinske afdeling blandt andet ikke er tid til at hjælpe ældre patienter med at spise og drikke. Arkivfoto.

Medarbejdermangel har tvunget medicinsk afdeling på Holbæk Sygehus i knæ.

Ansatte på det nordvestsjællandske sygehus fortæller, hvordan der ikke længere er tid til selv den mest basale pleje af de mange ældre patienter, der er indlagt på akutsygehusets medicinske afdeling.

- Patienterne kommer ikke altid op at sidde, vi kan ikke hjælpe dem på toilettet, vi kan ikke få skiftet en ble på dem, vi kan ikke få hjulpet dem med at spise og drikke, som de har behov for, få børstet tænder. Altså alt det, som man synes er en menneskeret.

Sådan beskriver social- og sundhedsassistent Lena Bruhn Mollnitz situationen på sygehuset.

Aase Bjerring, der er vicedirektør og sygeplejefaglig chef på Holbæk Sygehus ved godt, at personalet er pressede, men hun kan ikke genkende beskrivelsen af patienter, der ikke får den hjælp, de skal.

- Jeg har ikke hørt den her fortælling før, siger hun til dagbladet Nordvestnyt.

Holbæk Sygehus har indført vikarstop på grund af sygehusets pressede økonomi, og Aase Bjerring mener ikke, at der er meget ledelsen kan gøre.

- Vi har en rammebevilling, som skal overholdes. Når man har brugt meget først på året, må man begrænse sig senere, siger hun til avisen.

Kritik fra Dansk Sygeplejeråd

Dansk Sygeplejeråd betegner situationen på Holbæk Sygehus medicinske afsnit som helt uholdbar.

Søren Petersen, der er næstformand i Dansk Sygeplejeråd på Sjælland, kritiserer samtidig sygehusledelsen og regionens politikere for ikke at gribe ind, når personalet slår alarm på grund af akut medarbejdermangel:

- For mig er det faktisk dybt bekymrende, at man skubber en eller anden økonomisk bold foran patient og borgere, men ikke mindst også personalet, og når de råber op og ikke bliver hørt, så synes jeg faktisk det er hovedløst, siger han og fortsætter:

- De gemmer sig i en eller anden virkelighed, de får fortalt om, men som intet har at gøre med hverdagen for danske sygeplejersker og sygeplejeassistenter overhovedet. Jeg er fortvivlet og lidt småvred. Jeg synes ikke, det er i orden.

Regionrådsformand i Region Sjælland Jens Stenbæk (V) afventer redegørelse om sagen og ønsker derfor ikke at udtale sig nu. Det vil Kirsten Rask (S) til gengæld gerne.

Hun er medlem af regionsrådet og desuden sygeplejerske på Slagelse Sygehus. Hun roser de ansatte for at fortælle om, hvad de oplever.

- Det er en helt uholdbar situation, hvis virkeligheden er sådan. Det er ikke en pleje og behandling, som jeg kan stå inde for, siger hun.