Arkitekt efter altankollaps: Frygt ikke for din altan

Det er yderst sjældent, at altaner styrter ned, forklarer formidlingschef og arkitekt i Bolius.

Der er klare regler, når man opfører altaner. De skal blandt andet kunne holde til, at mange mennesker står på dem. (Foto: Asli Sørup © DR Brugerbillede)

En ungdomsfest i Nykøbing Falster endte natten til søndag tragisk, da en altan brød sammen, og seks unge styrtede ned på et flisebelagt område.

Det er ikke første gang, at altaner styrter ned.

Både i Nordjylland og København har man inden for de seneste år oplevet, at altaner kollapser. Alligevel behøver man ikke at være nervøs for egne altaner, siger Kristine Virén, der er formidlingschef og arkitekt i Bolius.

- I betragtning af hvor mange altaner der er i Danmark, og hvor meget de bliver brugt, så er det heldigvis ikke et særligt stort problem, siger hun.

Ofte hører man om problemer i forbindelse med fester og mange mennesker på en altan, men det skal en altan kunne klare, siger Kristine Virén

- Når man bygger nye altaner, er der helt klare regler i bygningsreglementet om konstruktioner, hvordan værnet skal sikres, og man regner præcist på en altans lasteevne, forklarer hun.

Det kan det være svært som lægmand at vurdere, om en altan er monteret korrekt, eller om der er slitage.

- Men hvis man er usikker, skal man få fat i en byggesagkyndig eller en ingeniør, som kan kigge på altanen, siger Kristine Virén.

Af de seks unge, der styrtede ned fra altanen i Nykøbing Falster natten til søndag, er to af dem indlagt på Rigshospitalet med alvorlige kvæstelser, og de er begge fortsat i livsfare, oplyser politiet.

Facebook
Twitter