Askø bliver Danmarks første fibernet-ø

Askø i Smålandsfarvandet bliver i dag Danmarks første ø med fibernet. Beboerne forventer, at det bliver startskuddet for mere vækst og innovation.

Inger-Lise Pedersen var allerede fra morgenstunden en ombejlet dame, da hun som den første Askø-beboer fik fibernet i sit hus. (Foto: © Kristoffer Høst-Madsen, DR)

Byer som København, Odense, Aarhus og Aalborg har længe haft internettets Rolls-Royce, fibernetforbindelsen, installeret. Men den luksus har indtil i dag kun været de store byer forundt.

Torsdag morgen bliver der så sat fart på Askø, der ligger i Smålandsfarvandet mellem Sjælland og Lolland. Øens 34 helårshusstande og 264 sommer- og fritidshusejere kan nemlig se frem til en internetforbindelse, der skyder mails og data af sted med lysets hastighed.

Dermed bliver Askø den første ø herhjemme, der kan prale af en lynhurtig internetforbindelse. 

Det betyder helt konkret, at det lille øsamfund kan udvikle sig med de samme digitale løsninger, som beboere i større byer tager for givet.

Askø bliver til forkantsdanmark

Bent Hansen er en af ildsjæle, der har arbejdet hårdt for, at Askø for alvor bliver digitaliseret. Og han ser store muligheder for både beboere og de lokale erhvervsdrivende, der nu får mulighed for at indberette relevante oplysninger til myndighederne digitalt.

- Den overordnede målsætning er, at vi dels vil servicere de fastboende og sommer- og fritidshusejerne. Men det skal også give grobund for en udvikling og en vækst, så vi ikke bliver set som et udkantsdanmark, men som et forkantsdanmark, siger Bent Hansen.

Foreløbig har omkring 150 husstande på den lille ø sagt ja til at få fibernettet installeret. 

Øen kommer på det digitale Danmarkskort

Den første beboer, der i dag kan koble sig på den nye digitale tidsalder, er Inger-Lise Pedersen. Hun glæder sig over den nye forbindelse på øens vegne.

- Vi er rigtigt, rigtig glade. Det er jo grundlaget for, at vi kan komme ind og bruge nettet. Vi må jo nok indrømme, at man ikke kan særlig meget uden en internetforbindelse, siger Inger-Lise Pedersen, der også er leder af øens frivillige købmandsbutik.

Den betragtning er Claus Østergaard Olsen enig i. Han er markedsdirektør for fiberselskabet Fibia, og han peger på, at den nye forbindelse vil betyde langt større potentiale for nye virksomheder på Askø.

- Det lille øsamfund var aldrig kommet på det digitale Danmarkskort, hvis opgaven var overladt til markedskræfterne. Men vi kan hos SEAS-NVE og Fibia i fællesskab løfte opgaven til glæde for beboerne og den regionale udvikling, siger han.

Øboerne gjorde selv arbejdet

Beslutningen om at etablere fibernet på Askø blev truffet i forbindelse med, at øen skulle have nedlagt et nyt el-søkabel. I den forbindelse kontaktede lokale kræfter energiselskabet SEAS-NVE med ønsket om, at de gerne ville have fibernet.

SEAS-NVE godkendte forslaget med det forbehold, at mere end halvdelen af øen skulle bakke op om idéen. I dag kan Inger-Lise Pedersen og resten af Askø så koble sig sammen med resten af verden.

- Nu har vi en internetforbindelse, der er ekstra hurtig. Derfor kan man vel sige, at vi er ekstra godt kørende, siger Inger-Lise Pedersen.