Badesæsonen er begyndt: Her er de fem baderåd

Livredderne ved landets 36 livreddertårne har haft første arbejdsdag. Hør deres gode råd til badesæsonen ved strandene.

  • På Enø Strand ved Karrebæksminde er Trygfonden Kystlivrednings flag hejst ligesom 35 andre steder i landet. (© (C) DR Sjælland)
  • To livreddere på Enø Strand. (© (C) DR Sjælland)
  • Surfboardet bruger livredderne til redningsaktioner. (© (C) DR Sjælland)
1 / 3

Selvom mange allerede har været en tur i baljen, så begyndte badesæsonen officielt i dag, og Trygfonden Kystlivrednings livreddere stod klar i formiddags på en lang række strande.

36 steder vil livreddere holde øje med badegæster frem til 13. august hver dag mellem klokken 11 og 19.

De hjælper både i livstruende situationer, eller hvis badegæsterne har brug for et plaster eller en forbinding.

Ifølge programchef i TrygFonden, René Højer, assisterede livredderne sidste år badegæster i 60.610 situationer. I 27 af tilfældene var personer i livsfare.

Trygfonden har sammen med Dansk Svømmeunion lavet fem baderåd til strandens badegæster.

1. Lær at svømme Når du kan svømme, kan du redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.

2. Gå aldrig alene i vandet Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet og råb aldrig om hjælp for sjov.

3. Læs vinden og vandet Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.

4. Lær stranden at kende En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.

5. Slip ikke børnene af syne Hold dig tæt ved badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold godt øje med børn og sørg for ikke at blive distraheret.

Hør også rådene fra en af livredderne selv i videoen nedenunder.