Hvad der startede som en god ide hos en mand i Slagelse, skal nu præsenteres for EU-kommisionen og derved forhåbentlig udbredes til EU's medlemsstater.
Der er tale om indsamlingen "Bag for en Sag", hvor børn på skoler og daginstitutioner bager og sælger deres bagværk til fordel for Børnetelefonen, der drives af Børns Vilkår.
Manden bag ideen, Lars Møller, er glad for at indsamlingsarbejdet bliver anerkendt af EU-kommissionen, og ser det som en oplagt mulighed for at få ideen til at leve videre uden for landets grænser.
- Det har i mange år været et stort ønske for mig at starte "Bag For en Sag" op i en række andre lande, og det her kunne være en chance for at komme i gang. Forhåbentligt kan vi hjælpe en masse udsatte børn i hele Europa, ligesom vi har gjort i Danmark, siger Lars Møller.
Det er ikke kun EU, der interesserer sig for "Bag for en Sag". Konceptet har allerede bredt sig til Sverige og Norge, og Lars Møller har for nyligt været i New York, hvor han mødtes med den danske kok og iværksætter Claus Meyer for at drøfte muligheden for at udbrede konceptet til USA.
Herhjemme kører det populære indsamlingskoncept på 13. år og i 2016 deltog mere end 76.000 børn fra skoler og institutioner fra hele landet. Ifølge Lars Møller er der en særlig grund til, at "Bag for en Sag" har fået så stor succes.
- Det handler om børn, der hjælper andre børn. Det er grundlæggende en sympatisk ide. Samtidig har vi også fokus på, at børnene skal lære at bage og lære om råvarerne og køkkenets værktøjer. I de her stressede tider sætter vi meget fokus på, at man kan bage sammen og hygge sig med sine forældre, siger han.
Svært at beskytte konceptet
Interessen fra udlandet har også sat nye overvejelser i gang hos Lars Møller og hans team. For indsamlingskonceptet, hvor børn bager til fordel for en humanitær organisation, kan nemt kopieres af andre. Derfor har Lars Møller gjort en særlig indsats for at sikre "Bag for en Sag".
- Det er svært at patentere selve projektet. I Polen kunne de eksempelvis bare kalde det noget andet. Men vi forsøger at tage hævd på projektet, ved at købe e-mailadresser og web-domæner, og sikre vores logo og grafiske design. Så vi gør alt, hvad vi kan for at beskytte det, siger han
Og Lars Møller er ikke i tvivl om, at "Bag for en Sag" nemt kan startes op i andre lande.
- Vi har gennemført det i Danmark i tretten år, og vi har samlet en masse erfaring og lært en masse af det, så derfor får vi let ved at rulle det ud og finde samarbejdspartnere i andre lande, forklarer Lars Møller.