Ballade i byrådet: Socialdemokrat smidt ud af partiet efter mere end 40 år

Påstande om illoyalitet sender byrådsmedlem Steen Olsen ud af socialdemokratiet i Slagelse.

Steen Olsen har ingen planer om at genopstille til næste kommunalvalg, nu hvor han er smidt ud af Socialdemokratiet. (© Slagelse Kommune)

Det, som tidligere er blevet kaldt Danmarks giftigste byråd, lever igen op til sit navn.

I mandags besluttede Socialdemokratiets hovedbestyrelse nemlig at smide deres eget byrådsmedlem i Slagelse, Steen Olsen, ud af byrådsgruppen og herefter partiet.

Ifølge tidligere partifælle og borgmester John Dyrby Paulsen er der flere årsager. Han mener, Steen Olsen har opført sig illoyalt og undermineret borgmesterens autoritet, blandt andet ved at præsentere budgetforslag sammen med Venstres borgmesterkandidat.

Steen Olsen afviser, at han har været illoyal, men kalder det en konsekvens af mere topstyring i partiet.

- Jeg har altid været vant til, at der har været plads til en fri debat, hvor man bliver inspireret under debatten. Og jeg har altid været vant til at lave brede budgetforlig. Men nu er der nye boller på suppen, nu skal der hele tiden være krig mellem partierne siger han.

Forsøg på mægling mislykkedes

Socialdemokratiet har et såkaldt mæglingsudvalg, bestående af medlemmer fra hele landet, som igennem fem måneder har forsøgt at løse uenighederne i Slagelse.

Men slutningen på det forløb endte med en ekstraordinær generalforsamling i Socialdemokratiet i Slagelse Kommunekreds, som stemte for at udelukke Steen Olsen fra byrådsgruppen. En afgørelse, som hovedbestyrelsen bakker op om, fortæller Jan Juul Christensen, der er partisekretær i Socialdemokratiet.

- Handlinger, hvor man har gået imod sin egen gruppe og sin egen borgmester, dem kan vi ikke have. Derfor har vi valgt at følge indstilingen om udelukkelse i hovedbestyrelsen, siger han.

Går ud over tilliden

Det kan ikke undgås, at det går ud over Socialdemokratiet ved kommunalvalget i efteråret, det mener Roger Buch, kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Når der er larm og ballade i en kommunalbestyrelse, så er det ofte borgmesteren og hans parti, det går udover.

Han nævner blandt andet Randers, hvor der op til kommunalvalget i 2017 var en masse konflikter.

- Her kunne man tydeligt se, folk stemte på partier, som ikke havde været indblandet i de politiske slagsmål i lige så høj grad, siger han.

Det var svært at finde en passende konstituering i Slagelse efter sidste kommunalvalg. På billedet ses Socialdemokrat John Dyrby Paulsen, som derfor skulle deles om borgmesterkæden med Villum Christensen (LA). Borgmesterposten skulle skifte halvvejs i valgperioden, en af aftale som dog blev droppet, således at socialdemokraten fortsatte på posten. (Foto: Peter-Mikkel Pihl Rasmussen © DR)

Steen Olsen er også overbevist om, det vil give borgernes tillid til de folkevalgte et knæk.

-Det er ærgerligt, og det går ud over borgernes tillid til politikerne. Og det er sgu en mærkelig fornemmelse, når man har været i byrådet syv valgperioder, siger han.

Borgmesteren er dog ikke bekymret for vælgernes dom til efteråret.

- Jeg havde gerne været foruden denne her sag. Men det kan ikke være sådan, at man undlader at gøre ting, der er nødvendige, fordi der er et valg senere på året. Sådan hænger politik ikke sammen for mig, siger borgmesteren.