Bambus-avler i Vordingborg skal levere føde til Zoo's kommende pandaer

I 2017 flytter to kinesiske pandaer ind i København Zoo. De skal leve af sydsjællandsk bambus.

  • To pandaer fra Chengdu i Kina flytter i 2017 ind i Zoologisk Have i København (Foto: Wang Zhao © Scanpix)
  • Søren Ladefoged er landets førende bambusekspert og skal levere flere kilo bambus ugentligt til København Zoo. (Foto: Lis Vibeke Læse Olsen © (C) DR Sjælland)
  • Søren Ladefoged eksperimenterer med mange forskellige sorter for at give pandaerne variation i sin kost. (Foto: Lis Vibeke Læse Olsen © (C) DR Sjælland)
1 / 3

Når to kinesiske pandaer i 2017 flytter ind i Zoologisk Have i København, så skal de bespises med bambus fra en dansk bambus-avler.

Bambusavler Søren Ladefoged fra Højvang Planteskole ved Vordingborg er i øjeblikket i gang med at eksperimentere med bambussorter til de meget sultne, men også kræsne pandaer.

Men selvom bambusleveringen kræver lidt mere arbejde af Søren Ladefoged, så var han ikke i tvivl.

- Det kunne være skide sjovt, tænkte jeg. Det gælder om at have det lidt sjovt fremfor det hårde arbejde, siger bambusavleren og tilføjer:

- Det her er selvfølgelig også hårdt arbejde, men der sker noget.

Søren Ladefoged eksperimenterer med mange forskellige slags bambus, og der skal plantes meget store arealer og klippes mange stængler, når en pandas mave skal mættes. De spiser nemlig omtrent 30 kilo bambus om dagen.

- Mange tror, at det er nye, bløde skud, de vil have, men 99 procent af føden er gamle, tørre skud, de sidder og gnaver i sig. Der er jo ikke så meget energi i sådan en plante, så de skal spise temmelig meget for at holde den kørende, siger Søren Ladefoged, der har plantet tre hektar med bambus.

Skulle det blive for koldt i Danmark eller skulle den danske bambus ikke række, har Søren Ladefoged en kollega i Holland, der i forvejen leverer til andre zoologiske haver i europa.

Mens bambusavleren eksperimenterer med forskellige bambustyper i Vordingborg, så er ansatte i København Zoo netop nu i Kina for at få alt at vide om pandaers spisevaner.

Facebook
Twitter