Beboere lille ø lavede video for at lokke ny læge til: Nu flytter hel lægefamilie til Fejø

Man skal tænke anderledes, når man skal tiltrække læger til yderområder, lyder det fra Region Sjælland.

På et borgermøde i aften bliver borgerne på Fejø præsenteret for deres nye læger, som skal overtage øens lægepraksis. (Foto: PRIVATFOTO)

’Du kender sikkert Fejø bedst fra frugten i dit supermarked. Fra friske pærer, blommer og æbler’.

Filmen blev ikke skabt for at få flere til at købe friskt frugt fra Fejø. Heller ikke for at lokke flere turister til området.

Den havde et helt særligt formål: at tiltrække en ny praktiserende læge til det lille ø-samfund i en tid, hvor praktiserende læger ikke hænger på træerne i yderområderne.

Og filmen virkede.

Fejø kan fra i dag sige velkommen til ikke én, men to læger, der nu skal overtage lægepraksissen, fordi den tidligere læge går på pension efter 18 år på øen.

(Foto: Grafik: Signe Heiredal)
(Foto: Grafik: Signe Heiredal)

Flytter fra lille ø i Norskehavet til Fejø

Det er lægeparret Katrine Rose Larsen og Christian Lund Hansen, der fremover skal tilse borgerne på øen.

Parret skal dele stillingen som ø-læge på Fejø og kommer til at bo på øen med deres to små børn.

Ann-Mai Hansen fra Fejøforeningen kalder situationen for win-win.

- Jeg tror ikke, at nogen af os turde håbe på, at vi ligefrem fik en lægefamilie med to læger og to små børn. Det er så godt, som det kan være, siger hun.

Det var også filmen, der gjorde udslaget for, at Katrine Rose Larsen og Christian Lund Hansen valgte at takke ja til en fremtid som læge på Fejø.

- Havde man slået stillingen op i gængse jobportaler, havde vi helt sikkert ikke set den, siger Katrine Rose Larsen, der fandt jobopslaget via en facebookgruppe for praktiserende læger.

  • Efter at have været læger på den norske ø Lovund flytter parret Katrine Rose Larsen og Christian Lund Hansen tilbage til Danmark for at overtage lægepraksissen på Fejø. (Foto: (privatfoto))
  • Det lå lidt i kortene for parret at flytte tilbage til Danmark. - Vi har familie og venner derhjemme, og vores ældste datter skal starte i skole næste sommer, siger Katrine Rose Larsen. (Foto: (privatfoto))
1 / 2

Katrine Rose Larsen og Christian Lund Hansen har også erfaring med at være læger på en lille ø. Parret flytter nemlig fra den lille ø Lovund i Norskehavet, hvor man skal sejle i to en halv time for at komme til land og køre i en time for at komme til den nærmeste by.

- Så ligger Fejø jo ligefrem centralt, griner Katrine Rose Larsen.

At lægerne har tidligere erfaring som ø-læge er en fordel, mener Ann-Mai Hansen.

- De ved præcis, hvad de går ind til, og de har aktivt valgt, hvilken form for lægehverdag de ønsker sig, hvor man kan møde sine klienter til badminton eller ved købmanden, fortæller hun.

Parret ser også fordele i det nye arbejde på en ø med 500 beboere.

- Det betyder, at man har mulighed for at have mere tid til de enkelte patienter, og det giver en større arbejdsglæde, siger Christian Lund Hansen.

Region Sjælland: 'Vælg det rigtige værktøj'

Det alternative jobopslag har altså båret frugt for Region Sjælland, og den erfaring kan også bruges, når andre yderområder skal tiltrække læger, fortæller Trine Holgersen, der er direktør for Det Nære Sundhedsvæsen i regionen.

- Det handler om at vælge det rigtige værktøj. Filmen har været det rigtige for os i denne sammenhæng, men det kan være nogle andre midler, man skal bruge andre gange, siger hun.

Trine Holgersen understreger også, at det er vigtigt ikke at udvande filmkonceptet, når man søger arbejdskraft til områder, der lider af lægemangel.

- Hvis alle begynder at bruge film, bliver det ’bare’ en del af den samlede pakke, siger hun.

Mens Katrine Rose Larsen og Christian Lund Hansen er ved at pakke flyttekasserne til det nye ø-liv, håber de også, at øboerne tager imod dem som mere end det nye lægepar.

- Vi er også en ganske almindelig familie. Alting er nyt for os, så jeg håber, at man også tager imod os som familie og ikke kun som de nye læger, siger Katrine Rose Larsen.

I aften bliver borgerne på Fejø præsenteret for deres nye læger på et borgermøde.

Facebook
Twitter