Beboere raser: Vi kunne lige så godt have købt hus ved Lalandia

Beboere frygter, at naturen bliver plastret til med sommerhuse efter ændring i planloven.

Det er dette syn, som beboertalsmand Søren Larsen frygter i sin baghave: - Ville jeg bo i et sommerhusområde, havde jeg bosat mig i Lalandia eller her i Nysted, siger han. (Foto: PRIVATFOTO)

En af de senere års mest omdiskuterede ændringer af planloven skaber nu modstand på det nordlige Lolland: Nemlig muligheden for at bygge nye sommerhuse tættere på stranden.

Beboerne er rasende, fortæller talsmand Søren Larsen, der i sin tid købte sin grund og ejendom for at være langt væk fra støj og trafik - og tæt på naturen med sin familie:

- Man har bosat sig i et meget idyllisk område op og ned af skov og vand og med marker som nærmeste naboer. Bliver de her planer gennemført, kunne man ligeså godt kunne have købe et hus i Lalandia, siger han.

80 beboere har derfor indkaldt lokalpolitikerne til et møde i aften om tre nye mulige sommerhusområder ved Blans og Reersnæs nær Bandholm.

Frygter støj og færdsel fremfor fuglekvidder

- Personligt frygter jeg, at min nærmeste nabo skal blive 25 nye sommerhuse rundt omkring min ejendom, hvor jeg ellers har sat pris på, at det var fuglene der larmede mest, når jeg havde fyraften og parkerede min bil, siger Søren Larsen.

De tre nye sommerhusområder indgår i en plan, som kommunen inden længe vil sende ind til erhvervsministeren, siger formanden for Miljøudvalget i Lolland Kommune, venstremanden Henrik Høegh.

Men han maner borgerne til ro:

- Inden man kan gå i gang med sådan noget og for alvor have en snak med borgerne, spørger vi altid først i ministeriet, siger han.

Udvalgsformand: Vi skal nok høre borgerne

Planerne er kommet i værk, efter at Planloven tidligere i år blev ændret efter en bred aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti. Ændringen betyder, at der kan lægges udviklingsområder og nye sommerhusområder inden for den såkaldte kystnærhedszone på tre kilometer.

- Jeg synes, at det er en katastrofe at man lige pludselig kan blive tvunget til at være bosat i et sommerhusområde med uro og de aktiviteter og færdsel, der kommer til at følge med, siger Søren Larsen.

Og han giver ikke meget for at blive hørt, efter at ministeriet er inddraget i planerne.

- Så er løbet jo kørt, tilføjer han.

Men udvalgsformand Henrik Høeg (V) synes, at borgerne skal se planerne som en mulighed for øget bosætning og aktivitet i deres område.

Det mener Søren Larsen dog ikke er en fornuftig grund. Han ser gerne udvikling - det skal bare ikke være sommerhuse, der skal skabe den:

- Det skal være naturen, der skal være med til at tiltrække ressourcestærke familier.

Er modstanden mod planerne for stor, vil Henrik Høegh nu overveje at pille sommerhusområderne ud af planlægningen, inden ministeriet bliver inddraget:

- Hvis de ikke ønsker det, finder vi nogle andre steder, siger han.

Hvorvidt borgere og politikere kan nå til enighed om planerne eller om de skrottes, vil derfor måske vise sig, når de i aften mødes til det protestmøde, som borgergruppen Nej tak til Sommerhuse i Bandholm, Reersnæs & Blans har indkaldt til i Svanevigcentret i Bandholm.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.