Bedre Psykiatri: Satspuljemidler skal ikke bruges til at sikre bosteder

Region Sjællands plan om at bruge Satspuljemidler til at sikre bosteder møder kritik.

Flere forsøgsordnigner er langt fra det, psykiatrien har brug for, mener Birgit Elgaard, formand for Bedre Psykiatri (© Victor De Mello)

Det skal ikke være Satspuljemidler, som bliver brugt til at stoppe de drab på ansatte på bosteder, som har fundet sted de seneste år, sådan lyder det fra foreningen Bedre Psykiatri.

Region Sjælland har ellers meldt ud, at den er klar til at bruge 9 millioner kroner fra Satspuljemidlerne på at forebygge vold på de socialpsykiatriske botilbud i regionen.

Men Satspuljen kan kun finansiere et projekt midlertidigt, og psykiatrien er ikke et projektområde, det mener landsformand for Bedre Psykiatri, Birgit Elgaard.

- Lige præcis på psykiatriområdet er forskning og forsøg ikke det, som vi har brug for, siger hun og tilføjer:

- Det havde været langt bedre, hvis man havde sikret psykiatrien nogle varige midler i den økonomiaftale, som regeringen og regionerne indgik for nylig, mener hun.

Region Sjælland vil bruge pengene til at vejlede beboere og ansatte på videomøder, samt medarbejdere, som vil kunne rykke ud til bostederne og hjælpe, hvis en situation spidser til.

Det tager dog ikke fat i problemets rod, mener formand for Socialpædagogerne, Benny Andersen:

- Vi skal sørge for ikke at ende i en situation, hvor vi godt ved, at vi skal være to medarbejdere til at håndtere en borger, men hvor der kun er ressourcer til at være én, siger han.

Venstres socialordfører, Carl Holst, mener ikke, at det har betydning, om det er Satspuljen, som pengene kommer fra.

- Det væsentligste er, at vi laver en kæmpe indsats for at undgå det, vi har set, hvor der har været fem drab, mener han.