Begik de danske myndigheder en brøler, da de udviste 28 russiske søfolk? Nu skal sagen for retten

Kammeradvokaten rejser tvivl, om det var berettiget, da russiske medarbejdere på Femern-byggeriet blev anholdt og udvist.

Det er denne arbejdshavn til det kommende Femern-byggeri, som de 28 russiske medarbejdere arbejdede på fra to slæbebåde, da de blev anholdt den 9. marts. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

28 russere har siden efteråret arbejdet fra to slæbebåde i farvandet Femern Bælt mellem Lolland og Femern.

Den 9. marts var en helt almindelig arbejdsdag for de arbejdende søfolk, der var i gang med at bygge en arbejdshavn til det kommende Fermernbælt-byggeri mellem Danmark og Tyskland.

Men dagen tog en uventet drejning, da politiet mødte op på havet og bordede skibet.

De havde ellers været forbi to gange før, men denne gang blev de 28 russere anholdt og sidenhen udvist for ikke at have en dansk opholds- arbejdstilladelse.

Men måske skulle de slet ikke have været udvist.

Statens egen advokat Kammeradvokaten rejser nu alvorlig tvivl om, hvorvidt det var korrekt af de danske myndigheder at anholde og udvise de russiske medarbejdere.

I en redegørelse til Folketinget skriver bygherren Femern A/S, at Kammeradvokaten oplyser, at der består en "ikke-uvæsentlig fortolkningstvivl i forhold til, hvornår arbejdere til søs er omfattet af reglerne om opholds- og arbejdstilladelser".

Arbejdsmarkedsforsker sår også tvivl

Ifølge arbejdsmarkedsforsker fra Københavns Universitet, Jens Arnholtz, er det ekstremt kompliceret stof, og ligesom Kammeradvokaten, mener han ikke, at det er givet, hvem der får medhold i retten.

- Det er, inden for EU’s rammer, dækket af et meget komplekst juridisk set up, og uden for EU er der en række regler om, hvordan det her skal fungere, som gør, at den enkelte stat ikke har råderet over at bestemme det her selv, og som gør, at der ofte kommer flere forskellige lag af regulering ind over hinanden, siger han.

Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl, mener, at Femern A/S taler uden om det egentlige problem.

- Det er den billigste arbejdskraft, man har kunnet finde rundt i Europa, som man har samlet på Femern for at gøre det billigst muligt – i stedet for at give nogle ordentlige vilkår og sikre, at det kommer den lokale befolkning til gavn. Så jeg synes, de har en meget dårlig sag, hvis det bruger så meget energi på at forklare uden om, at de her har lavet en fejl, siger han.

Hiver staten i retten

Anholdelsen og udvisningen af de russiske arbejdere har skabt så meget vrede hos det hollandske byggekonsortie Fehmarn Belt Contractors, der hyrede russerne, at de vil have prøvet sagen i retten.

De mener, at der er tale om international arbejdskraft, der ikke behøver tilladelser.

Hos BAT Kartellet, der omfatter fagforeninger med en lang række ansatte på projektet, mener sekretariatsleder Gunde Odgaard, at det ikke burde være nødvendig med en retssag. Fermern A/S skal nemlig holde deres sti ren.

- Jeg mener godt, at man kan forvente, at et 100 procent statsejet selskab sørger for, at der er lov og orden på vores danske byggepladser, siger han.

Bygherren Femern A/S, der selv vurderer, at russerne var i landet helt lovligt, har ikke ønsket at stille op til interview.

Transportminister Benny Engelbrecht siger i en skriftlig kommentar, at han bakker op om, at politiet har reageret på en mistanke.

- Jeg er tilfreds med, at myndighederne i dette tilfælde udlændingemyndighederne og politiet har handlet resolut, siger han.

Han vil dog ikke forholde sig til den juridiske tvivl, der er rejst.