Bekymrede museer må vente yderligere på hjælp til millionregning

En række danske museer og kulturinstitutioner skal betale lån tilbage på 500-600 millioner kroner.

På Middelaldercentret i Nykøbing Falster troede man, at et tocifret millionbeløb var en donation, og kan nu ikke betale dem tilbage. De kalder sagen grotesk. (Foto: © CLAUS BECH ANDERSEN, Scanpix)

En truende millionregning hænger over mange af landets museer og kulturinstitutioner - og der bliver den tilsyneladende ved med at hænge et godt stykke tid endnu.

Det drejer sig på landsplan om over en halv milliard kroner, som Arbejdsmarkedets Feriefond har lånt til museer - med udsigt til forlængelse af lånene langt ud i fremtiden.

Men i foråret krævede feriefonden pludselig lånene tilbagebetalt, efter at politikerne i 2014 skar i støtten til fonden for i omegnen af 300 millioner kroner, og siden har museerne været lovet en politisk løsning.

Men det ser altså nu ud til at have forholdsvis lange udsigter.

Ifølge en skriftlig kommentar fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) kan der først ventes en løsning i løbet af efteråret, og det er ikke tilfredsstillende, lyder det fra Organisationen Danske Museer.

- Vi vil gerne have sat turbo på processen. Det er lidt af en skuffelse, at der ikke kan gøres noget hurtigere. Man er på museerne dybt usikre på, hvad det her fører med sig, og man er bekymret over fremtidsudsigterne, siger direktør Nils M. Jensen.

Museum kan ikke betale selv

Sagen berører cirka 50 museer og kulturinstitutioner landet over. En af dem er Middelaldercentret i Nykøbing Falster, der har lånt et tocifret millionbeløb – penge, der nærmest blev betragtet som en donation.

Peter Vemming, der er centerleder, kalder hele sagen grotesk og siger, at centret under ingen omstændigheder kan betale de mange penge tilbage selv. Han forventer da også, at der vil komme en løsning:

- Hvis det ikke sker, vil det betyde lukning for så mange kulturinstitutioner, at man tror, det er løgn, siger han.

Sagen er blandt andet blevet forsinket af, at kammeradvokaten er sat til at se på, om der er EU-retlige problemer i at låne penge ud til museerne.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) siger, at han har fået oplyst, at kammeradvokatens redegørelse er lige på trapperne.