Besøgsbabyer genopfrisker hukommelsen hos demente

Flere steder i landet lufter nybagte mødre deres babyer på plejehjem. Det er godt for de ældres hukommelse.

Merle og hendes mor, Camilla Andersen, på besøg på plejehjem. Merle vækker minder og glæde, når hun kommer på besøg. (Foto: Næstved Kommune © Næstved kommune)

Dikke dik og dukke duk.

Det sker ofte noget rigtigt godt, når demente på landets plejehjem får en baby stukket i favnen. Flere steder i landet er de såkaldte besøgsbabyer blevet en populær begivenhed, og det gavner især ældre, der er på vej ind i glemslens mørke.

Et af de steder, hvor besøgsbabyerne vækker lykke og genopfrisker hukommelsen, er på Kildemarkscenteret i Næstved.

- Det er helt vildt, hvad der sker, når vi får babyer på besøg, siger Rikke Marcher, der er social- og sundhedsassistent og kvinden bag ordningen i Næstved.

- Det har givet noget glæde og beboerne har kunne genfinde nogle minder fra dengang deres børn eller de selv var små, fortæller hun.

Merle er glad for at møde fremmede, så hun nyder også at være på besøg på plejehjemmet. (Foto: Næstved Kommune © Næstved kommune)

En oplevelse for Merle

Camilla Andersen er mor til Merle på 10 måneder og har været ude og lufte sin baby blandt byens gamle. Det var sjovt - både for Camilla og Merle.

- Merle synes, det var sjovt. Hun er rigtig glad for at møde nye mennesker, så det har været ikke så lidt af en oplevelse, både for mig og Merle, siger Camilla Andersen.

Det var en lokal mødregruppe, der satte gang i besøgsbabyordningen i Næstved, og Camilla Andersen opfordrer andre nybagte mødre til at gøre det samme.

- For mig har det været vigtigt at kunne gøre nogle ting sammen med min baby - især når man samtidig føler, at man gør en god gerning, siger Camilla Andersen.

Vi mister ikke vores følelser

Ifølge neuropsykolog Casper Jørgensen fra det Nationale Videncenter for Demens er der en helt naturlig forklaring på, hvorfor besøgsbabyer skaber glæde på plejehjem.

- Vi kan miste vores forstand, men ikke vore følelser. De ligger gemt under pandelappen og reagerer på noget, som ligger dybt i os, siger han.

Merle på 10 måneder hjælper de ældre på plejehjemmene med hukommelsen. (Foto: Næstved Kommune © Næstved kommune)

Også på Kastanjely Plejecenter i Svinninge har besøgsbabyerne været en bragende succes - især hos demente, som oplever at få sproget tilbage, fortæller sygeplejerske Linda Fischer:

- Vi oplevede sågar, at en af vores beboere, som er så svært dement, at hun faktisk ikke har noget sprog, pludselig talte i flydende, forståelige sætninger. Så det var meget livsbekræftende at opleve.

Besøgsbaby-ordningen begyndte i Aarhus. Flere andre kommuner har taget ordningen til sig, og både Ældre Sagen og kommunerne kalder ordningen en "bragende succes".

Facebook
Twitter