Bilkøbere kan spare penge ved rådgivning

Står du og skal købe ny bil? Så kan der være penge at spare på rådgivning.

Har du styr på, hvad du skal kigge efter, når du skal købe ny bil? Ellers kan en bilrådgiver måske hjælpe dig med at spare penge. (Foto: Steffen Lübbert Terpling)

Når vi køber bolig, hyrer vi ofte rådgivere, for eksempel en byggesagkyndig og en advokat. Men når det drejer sig om den næststørste investering, bilen, klarer de fleste det helst selv.

Det kan blive dyrt både ved køb af nye og brugte biler, lyder det fra FDM og flere private bilkonsulenter.

Antallet af bilkøbere, der søger hjælp, er svagt stigende, oplyser FDM, der selv tilbyder rådgivning ved bilkøb til sine medlemmer. Derudover er der en håndfuld konsulenter, som lever af at hjælpe usikre bilkunder.

Var bange for at købe katten i sækken

Jeg ville aldrig selv kaste mig ud i at købe en brugt bil, for jeg ved ikke noget om biler og ved heller ikke, hvilke spørgsmål jeg skulle stille sælgeren.

Heidi Hansen, fik hjælp til bilkøb

En af dem, der har prøvet at hyre en privat rådgiver er Heidi Hansen fra Nykøbing Falster.

Hendes Citroën blev for to år siden torpederet og totalskadet. Derfor skulle hun pludselig ud og købe en brugt bil som erstatning, men hun var bange for at købe katten i sækken:

- Jeg ville aldrig selv kaste mig ud i at købe en brugt bil, for jeg ved ikke noget om biler og ved heller ikke, hvilke spørgsmål jeg skulle stille sælgeren, siger hun.

Heidi Hansen er godt tilfreds med den hjælp, hun fik.

- Det vigtigste for mig var, at jeg var sikker på, at min nye bil var i en ordentlig stand, men derudover fik jeg hjælp til at forhandle prisen, så jeg fik den billigere.

Der er penge at spare

Bilkøberen vurderer, at hun sparede 10.000 kroner, efter at honoraret til konsulenten var betalt.

- Selvom bilen ikke var blevet forhandlet ned i pris, havde jeg gladeligt betalt for den rådgivning og ekspertviden, jeg fik. Men da jeg altså fik et stort nedslag i prisen, var det samtidigt en god forretning for mig, siger hun.

En af de private bilkonsulenter er René Christoffersen, der har firmaet Autoadvice.

Han siger, at det først og fremmest er kvinder, familier og pensionister, der søger hjælp. De yngre mænd skal i hvert fald ikke bruge penge på 'den slags', siger han.

Brugtvognsmarkedet kan være en jungle

Der er mange faldgruber, ikke mindst på brugtvognsmarkedet. Det kan derfor være en god ide at søge hjælp, hvis man ikke ved så meget om biler, siger René Christoffersen:

- Der kan være restgæld i bilen, der kan være skadede biler, som er genopbygget, der kan være spolet på kilometertælleren, og så er der prisen. Den kan man også ofte gøre noget ved, fastslår den private bilkonsulent.

Set i forhold til det samlede bilsalg er det dog forsvindende få, der søger bistand hos René Christoffersen og hans kolleger. Hos FDM med knap en kvart million medlemmer er det lidt flere. Her henvendte 10.000 bilkøbere sig telefonisk sidste år, og 91.000 har i løbet af et år været inde på organisationens "brugtbils-vælger", hvor der er generelle råd om de enkelte biltyper og deres typiske skavanker.