BILLEDER Boss Ladies vil have flere piger til at vælge overalls og kedeldragt

Det tre-årige initiativ "Boss Ladies" skal få flere piger og kvinder til at vælge håndværkerbranchen.

Flere af landets skoler får i de kommende år besøg af kvindelige rollemodeller - kvinder, der arbejder som tømrere, murere og snedkere.

Det sker som led i projektet Boss Ladies, der skal skal få flere piger til at interessere sig for byggefagene og tage en håndværkeruddannelse - for en pige kan sagtens blive håndværker, lyder budskabet fra Nina Groes, der er initiativtageren bag projektet.

Med ti millioner kroner i støtte fra fonde og organisationer og et korps af kvindelige ambassadører skal de oplyse piger om, at byggefagene også kan være interessante for dem.

Initiativet blev skudt i gang på Susåskolens afdeling i Glumsø på Sydsjælland i går, hvor 150 elever var samlet til en workshop.

Projektet Boss Ladies kommer til vare tre år – først starter det på Sjælland, og i de kommende år bliver det rullet ud på Fyn og i Jylland.

Sideløbende med oplæggene er der arrangeret mulighed for praktikophold, så piger i grupper kan komme ud i virksomheder, og der er også et forløb for faglærere på erhvervsskolerne, hvor de bliver rustet til at tage imod flere kvindelige lærlinge.

 • Initiativtager til Boss Ladies Nina Groes interviewer tømrer Trine Olsen og møbelsnedker Fanny Munch om deres erfaringer fra fagene under besøget hos 9.klasse på Susåskolen i Glumsø. (Foto: Per Gade Gyldenkærne © DR Sjælland)
  1 / 9
 • - Det er sejt at være håndværker - og piger kan sagtens bygge huse og slå søm i. Men i dag vælger vi uddannelse som lemminger, og pigerne søger mod boglige og kreative fag, mens drengene i højere grad tager en erhvervsuddannelse, siger initiativtager til Boss Ladies Nina Groes. (Foto: Per Gade Gyldenkærne © DR Sjælland)
  2 / 9
 • Sådan ser en "kønsneutral" håndværker ud, hvis man spørger 9. klasse på Susåskolens afdeling i Glumsø. Alberte Jensen viser resultatet af gruppearbejdet, hvor eleverne skulle klæde en dukke på som håndværker. - Det har sat en masse tanker i gang hos mig, om at kvinder også kan lave håndværksmæssige ting, siger Alberte Jensen. (Foto: Per Gade Gyldenkærne © DR Sjælland)
  3 / 9
 • Hvis man spørger drengene, så er en rigtig håndværker en mand, der kan lide sløjd, og som spiser pizza. Det fremgik af de beskrivelser, der kom frem efter gruppearbejdet med påklædningsdukkerne. (Foto: Per Gade Gyldenkærne © DR Sjælland)
  4 / 9
 • Det er ikke nemt at klæde en håndværker på, men de fleste elever i 9. klasse mente, at der kun kunne være tale om en mand. I dag er kun ni procent af håndværkerne i byggefagene kvinder. (Foto: Per Gade Gyldenkærne © DR Sjælland)
  5 / 9
 • En håndværker kan godt være intetkøn og blive omtalt som "den". Denne håndværkerdukke havde langt hår som en kvinde og skæg som en mand. (Foto: Per Gade Gyldenkærne © DR Sjælland)
  6 / 9
 • Eleverne på Susåskolens Glumsø-afdeling arbejder koncentreret med at klæde håndværkerdukkerne på. (Foto: Per Gade Gyldenkærne © DR Sjælland)
  7 / 9
 • Det kræver mod for pigerne at gå imod strømmen og blive håndværkere. Øvelsen med påklædningsdukken skulle udfordre de unges "køns-stereotyper", altså den traditionelle opfattelse af, hvad kvinder og mænd kan arbejde med. (Foto: Per Gade Gyldenkærne © DR Sjælland)
  8 / 9
 • Flere piger fik sat tankerne i gang, da to rollemodeller fra håndværksbranchen fortalte dem om deres erfaringer fra erhvervsuddannelserne og byggepladserne ved besøget på Susåskolen. (Foto: Per Gade Gyldenkærne © DR Sjælland)
  9 / 9