Billigere bilture over Storebælt: Regeringen vil hjælpe færgerne

Billigere kørsel mellem Sjælland og Jylland skal ikke skade færgetransporten, mener erhvervsministeren, og lover kompensation til rederier.

Skulle den nedsatte storebæltstakst skade rederierne mellem Sjælland og Jylland, vil regeringen træde til og og støtte rederierne. (Foto: JENS NØRGAARD LARSEN/SCANPIX NORDFOTO 2001) (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Den nye aftale om bilafgifter, der blandt andet indeholder en takstnedsættelse på 25 procent for persontransport over Storebælt, skal ikke gå ud over færgetrafikken.

Dansk Folkeparti og regeringen vil nemlig kompensere rederierne, der bliver direkte ramt af konkurrencen fra bropriserne, når det bliver billigere at køre mellem Sjælland og Jylland.

Det fortæller erhvervsminister Brian Mikkelsen (K):

- Det er godt for Danmark, når vi sætter storebæltstaksten ned. Det er noget, vi har arbejdet rigtig meget for, fordi det binder Danmark bedre sammen og styrker erhvervslivet, siger han og fortsætter:

- Men vi skal sikre, at der er en færgerute på Kattegat. Det har vi skrevet ind i den nye aftale om Storebælt. Skulle det gå ud over Mols Linien, så vi må kompensere. For der skal være en færgeforbindelse mellem Sjælland og Jylland, siger han.

Ud over Mols Linien over Kattegat vil Langelandsfærgen, der sejler mellem Spodsbjerg på Langeland og Tårs på Lolland, også få støtte, hvis konkurrencen om bilisterne bliver alt for hård.

Men det er ikke alle rederier, der vil få hjælp af regeringen. Færgeselskabet Scandlines, der sejler fra Danmark til Tyskland og Sverige, vil ikke modtage kompensation, da de ikke bliver direkte ramt af Storebæltsbroens takstnedsættelse, lyder det fra erhvervsministeren.

- Der er færgeruter, der bliver ramt hårdt, når vi sætter prisen ned på Storebælt med en fjerdedel. Det er mange penge at spare for bilisterne, men vi skal blive ved med at have færgeruter, understreger Brian Mikkelsen.

Den nye takstnedsættelse på Storebælt er en del af den nye aftale om bilafgiften mellem regeringen og Dansk Folkeparti, der ud over at gøre det billigere at køre mellem Sjælland og Jylland blandt andet også vil udvide den fynske motorvej med et tredje spor. Den billigere storebæltstakst vil træde i kraft i 2018.