Blinde får førtidspension i stedet for job

Blindes vej til arbejdsmarkedet ender ofte med førtidspension, også selvom mange er i stand til at arbejde. Det vil Dansk Blindesamfund nu gøre noget ved.

Michael Eriksen (th) er totalt blind og i praktik som computer-tekniker hos Hasse Larsen, der har et mindre it-firma i Næstved. Trods topkarakterer fra studiet har han endnu ikke fundet en læreplads (Foto: Kim Palm © DR)

Danmarks blinde og stærkt svagtseende får stadig sværere ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.

En rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd fastslår, at hovedparten af de blinde ender på førtidspension, til trods for at langt de fleste er i stand til at tage et arbejde.

Især unge under 30 år har det svært, og derfor har Dansk Blindesamfund igangsat en undersøgelse af de barrierer, de blinde møder ude på det seende arbejdsmarked.

- De skal jo ikke på på førtidspension eller kontanthjælp, de unge blinde under 30 år. De skal jo ud på arbejdsmarkedet for pokker.

- Det, vi oplever, er, at den generelle viden om blinde og svagtseende er så lille ude på landets jobcentre, at de blinde ofte betragtes som et problem og ikke som en ressource, siger landsformand for Dansk Blindesamfund, Thorkild Olesen. 

Michael scorer 12-taller men er uden job

Michael Eriksen er 24 år. På trods af at han er totalt blind, har han gennemført uddannelsen som it-supporter med et gennemsnit på 12 i karakter.

I halvandet år har han forgæves ledt efter en læreplads. For Michael vil have et arbejde på lige fod med andre unge.

- Det at have noget at stå op til hver morgen, det giver en livsgnist. Jeg føler, at jeg bliver en gladere person af at have et arbejde. Man giver noget, ikke bare til sig selv, men også til samfundet, siger Michael Eriksen, der i øjeblikket er i praktik i et mindre it-firma i Næstved.

Vi kan ikke blive jetpiloter men.....

Rapporten fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd pointerer, at de blindes vilkår på arbejdsmarkedet er forringet i takt med, at mange af de traditionelle håndværksfag er forsvundet.

Tidligere tiders beskæftigelse som børstenbindere, klaverstemmere og telefon-receptionister eksisterer praktisk taget ikke mere, og derfor ender mange på førtidspension.

- Selvfølgelig kan vi ikke blive jet-piloter eller buschauffører, men vi skal ikke lade os afskrække af arbejdsmarkedet. Vi har blinde i høje stillinger på universiteterne og vi har det grundsynspunkt, at alt kan lade sig gøre. Vejen til arbejdsmarkedet burde være åben - også for Danmarks blinde og svagtseende, siger Thorkild Olesen.  

Facebook
Twitter