Blottersag kører igen: Justitsminister vil fordoble straf for at blotte sig

Søren Pape Poulsen (K) vil have dobbelt så hårde straffe på baggrund af en omdiskuteret blottersag.

Det kan ikke være rigtigt, at en blotter kan slippe med en mindre straf end den, der offentliggør overvågningsbilleder af blotteren, mener justitsministeren. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil hæve straffen for blotteri betragteligt. Det skriver BT.

Bødestraffen for blotteri ligger lige nu mellem 2.000 og 4.000 kroner, og det er alt for lavt, mener Pape Poulsen, der ved næste folketingssamling vil fremsætte et lovforslag for at få strafniveauet fordoblet.

Forslaget kommer på dagen, hvor Rikke Louise Andersen igen skal i retten i Nykøbing Falster. Hun er tiltalt for på Facebook at have delt et overvågningsbillede af en mand, der blottede sig for hendes datter.

Først fik hun en bøde på 5.000 kroner for at have brudt persondataloven ved at dele billedet. Senere blev hun dog frikendt i retten, men kun fordi anklagemyndigheden havde rejst tiltale efter en forkert paragraf i persondataloven.

Derfor skal hun i dag igen møde op i retten i Nykøbing Falster.

Til sammenligning var blotterens straf dagbøder svarende til 2.500 kroner.

- Vi skal altid være på ofrenes side, og det synes jeg ikke var tilfældet, da vi tidligere på året havde en situation, hvor straffen for at blotte sig over for et barn viste sig at være mindre end straffen for at offentliggøre en videoovervågning af en blotter, siger Søren Pape Poulsen til BT.

Hos Socialdemkoratiet afviser retsordfører Trine Bramsen dog, at højere straffe alene er den rigtige vej.

- Vi kan godt se nogle muligheder i at hæve straffen. Det kan være, at det kan afholde nogen fra denne meget krænkende forbrydelse. Men vi skal huske, at der står psykisk syge bag disse forseelser, siger Trine Bramsen.

- Så hjælper det ikke bare at hæve straffen, siger hun.

På baggrund af sagen bad Søren Pape Poulsen Rigsadvokaten om at undersøge strafniveauet for blotteri.

Bøderne ligger typisk mellem 2.000 og 4.000 kroner, og hvis der er særligt skærpende omstændigheder, kan anklagemyndigheden gå efter frihedsstraf.

Det strafniveau skal nu hæves, mener ministeren.

/ritzau/DR

Overblik i blottersagen:

  • 4. august 2016: En mand blotter sit lem over for to 10-årige piger bag en butik i Nyråd på Sydsjælland. Episoden bliver anmeldt, og den ene pige bliver afhørt.

  • 5. august 2016: Rikke Louise Andersen, der er mor til den ene af pigerne, gennemser materiale med videoovervågningen hos butikken. Hun tager et billede med en mobiltelefon af gerningsmanden fra overvågningsvideoen. Moren offentliggør fotoet på Facebook og opfordrer folk til at dele opslaget. Hun får senere en bøde på 5000 kroner for at dele billedet. Hun nægter dog at betale, og sagen ender i retten.

  • 4. oktober 2016: Retten i Nykøbing Falster afsiger dom mod gerningsmanden, der får 2500 kroner i bøde for blufærdighedskrænkelse.

  • 10. marts 2017: Rikke Louise Andersen bliver frifundet for at have delt billedet ved Retten i Nykøbing Falster. Det sker dog kun på baggrund af en fejl i anklageskriftet.

  • 24. marts 2017: Anklagemyndigheden rejser fornyet tiltale mod kvinden.

  • 20. juni 2017: Rikke Louise Andersen skal igen for retten i sagen. Kilde: Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Facebook
Twitter