Det, der skulle have været en hyggelig sommerfest i en børneinstitution, er nu i stedet blevet til en betændt sag i Næstved Kommune.
Det var ellers meningen, at børnene fra Børnehuset ved Grøften i Næstved på fredag skulle fejre indianerfest med fjer i håret og indianersang. Men det er nu blevet ændret.
Børnehuset har nemlig modtaget en henvendelse om, at indianertemaet kan virke kulturelt krænkende og har derfor valgt at ændre tema til ”sommertema” i stedet. Det skriver man i en besked til institutionens forældregruppe.
Det er uklart, hvem henvendelsen kommer fra, men ifølge sn.dk er der tale om en person med tilknytning til institutionen.
Men nu bliver beslutningen om temaændringen mødt med kritik flere steder fra.
Blandt andet fra det lokale byrådsmedlem Kasper Schneider fra Nye Borgerlige.
- Jeg synes, at det er en forkert vej, vi går. Når én enkelt henvender sig på grund af en indianerfest, så skal det ikke lukkes ned for alle. En børnehave kan selvfølgelig altid selv bestemme, hvad de gør. Jeg synes bare, at det lægger et uheldigt pres på ledere og pædagoger, hvis man begynder at presse så store holdninger ned over børn.
Derfor vil Kasper Schneider nu have sagen bragt op i kommunens børne- og uddannelsesudvalg. Han mener nemlig, at den er af principiel karakter.
- Jeg burde jo faktisk have nogle vigtigere ting at tage mig til, men jeg synes også, at det her er vigtigt. Jeg synes, at det er en del af vores ytringsfrihed at have ret til at ytre os i ord og sætninger, men også i leg og i vores adfærd.
Også blandt institutionens forældre bliver beslutningen mødt med undren.
Cecilie Panton er mor til to børn i børnehuset og er også valgt til børnehusets forældreråd. Og ifølge TV2 Øst ærgrer hun sig over beslutningen.
- Jeg var overrasket over at få sådan en besked, for jeg havde ikke troet, at det var noget, der kom til at ske i vores institution. Jeg synes, at det var rigtig ærgerligt, fordi børnehuset havde sendt en fin sang hjem, som børnene skulle underholde med, siger hun til TV2 Øst.
Sociale medier i kog
Det er ikke kun lokalt i Næstved, at beslutningen om at droppe indianertemaet har vakt opsigt. Også på de sociale medier er reaktionerne væltet ind.
Her bliver det blandt andet kaldt et ”knæfald for krænkelseskulturen”, ”hysterisk” og et ”vanvittigt krænkelses-cirkus”.
En af dem, der har givet sin mening til kende på de sociale medier, er folketingsmedlem og partileder for Nye Borgerlige Pernille Vermund. På Facebook kalder hun beslutningen for "idiotisk" og forklarer til DR:
- Det er idiotisk, fordi det er en forudsætning for at kunne omgås som mennesker og have et fællesskab som det danske, at vi læner os ind mod hinanden, rummer lidt alle sammen og tilpasser os fællesskabet. Det kan lyde lidt hårdt, men det er jo noget af det, vi lærer vores børn som det allervigtigste.
Selvom der er tale om en mindre sommerfest i en børneinstitution i Næstved langt fra Christiansborg, så mener Pernille Vermund alligevel, at det er vigtigt, at hun som politiker og partileder blander sig i debatten.
- Havde det været en privat fest, så kan folk gøre, som de vil. Så kunne man på civilsamfundsniveau sige, at det er skørt, og at det er idioti. Men her taler vi altså om en daginstitution i kommunen, og det må jo være sådan, at vores offentlige institutioner repræsenterer kulturen i samfundet og ikke bliver taget som gidsel i enkeltpersoners krænkelsesparathed.
Centerchef: De blev forskrækkede
I Børnehuset ved Grøften i Næstved vil ledelsen ikke stille op til interview om sagen, men henviser i stedet til kommunens centerchef for skoler og dagtilbud, Kathrine Ersted Sørensen.
Ifølge hende bunder beslutningen om temaændringen i en forskrækkelse.
- De får den her henvendelse, der stiller spørgsmål ved, om temaet kan være kulturelt krænkende. Og så sker der simpelthen det, at institutionen bliver forskrækket og beslutter derfor at ændre navnet til en sommerfest. Deres fokus er jo på, at de rigtig gerne vil afholde den fest for børnene, som de har planlagt.
Kathrine Ersted Sørensen vil ikke selv forholde sig til, hvorvidt den beslutning er rigtig eller ej, eller om det er i orden for kommunens børneinstitutioner at afholde indianerfester. I stedet er det vigtigt for hende, at både børn og personale kommer godt igennem situationen.
- Jeg er mest optaget af, at der bliver holdt de arrangementer for børnene, som der er planlagt. Og så er jeg optaget af, at institutionen bliver forskrækket. Jeg synes, at vi skal have en dialog om, hvordan vi kan hjælpe og betrygge vores ledere.
Kommunen vil nu undersøge, om der mangler politikker på området.