Børnehavebørns søde håndværkerhilsen: ”Børnearbejde” skal inspirere til erhvervsuddannelse

Børnene i Ventemøllegården i Dianalund har prøvet kræfter som håndværkere. Det skal få dem til at vælge en erhvervsuddannelse i fremtiden.

Børnene hjulpet håndværkerelever med at male, hamre og file i deres børnehave i Dianalund. Tanken er, at de senere skulle få lysten til at vælge en erhvervsuddannelse. (Malebilleder er fra Friis&Clemme.)

Det er ikke kun sjov og ballade, når man går i børnehave.

Hos børnehaven Ventemøllegården i Dianalund er børnene blevet sat i arbejde.

De har prøvet kræfter med at være maler for en dag, tømrer for en dag og elektriker for en dag.

For da børnehaven skulle sættes i stand, blev der samtidig gjort opmærksom på manglen på faglærte håndværkere.

- Vi er blevet opmærksomme på, at der mangler en masse børn, som skal tage en erhvervsfaglig uddannelse. Derfor vil vi skabe en bevidsthed om, at der findes erhvervsfaglige uddannelser. Og hvorfor ikke allerede starte i børnehaven? siger Britta Huntley, leder af Område Nord i Sorø Kommune.

Elever fra uddannelsesinstitutionen ZBC inspirerer børnehavebørnene i Ventemøllegården til at blive håndværkere. (Foto: Louise Friis © Friis&Clemme)

Derfor fik børnene hjælp til at file, male og hamre af håndværkerelever fra erhvervsskolen ZBC i Ringsted i samarbejde med designvirksomheden Friis og Clemme, der har stået for design og planlægning.

- Der bliver plantet et lille frø til noget, man kan på sigt. Børnene kan komme hjem og sige, at nu kan han eller hun blive maler eller tømrer, lyder det fra områdelederen.

Og det er værdifuldt ikke bare for børnene, men også for samfundet, hvis børnene vil vælge en erhvervsfaglig uddannelse.

Tal fra Dansk Industri viser, at Danmark kan komme til at mangle op mod 44.000 faglærte i 2025, hvis ikke flere unge får øjnene op for de muligheder, der ligger i at vælge en erhvervsuddannelse.

Projekt skal overbevise forældre

Uddannelseschef hos erhvervsskolen ZBC Michael Bang Dyrehave håber, at projektet kan skabe en interesse allerede tidligt.

- Vi håber, at vi kan få nogle flere unge mennesker til at synes, at det er interessant at vælge en erhvervsuddannelse, fortæller han om "børnearbejdet".

Men det er ikke kun børnene, uddannelseschefen gerne vil påvirke i erhvervsretningen.

- Vi vil rigtig gerne prøve at påvirke forældrene og især mødrene i forhold til det uddannelsesvalg, der kommer senere, siger Michael Bang Dyrehave.

Derfor tror han også, at børnene får blod på tanden til at tage fat om en hammer eller pensel i fremtiden, når de har gjort en god dags arbejde i børnehaven.

- Så kan man ikke undgå at sige, når man kommer hjem til resten af familien, at jeg har været maler i dag eller jeg har været tømrer i dag. Det tror jeg, at der giver noget, siger uddannelseschefen.

Facebook
Twitter