Boligformand i opråb til politikere: 'Der skal gøres noget Motalavej nu'

I aften besøger flere ministre den hårde ghetto på Motalavej i Korsør.

Skyderier, knivstikkerier, overfald, trusler og hærværk.

Det er nogle af de episoder, som beboere på Motalavej i Korsør har været vidner til det seneste år.

Urolighederne er opstået, efter en konflikt er eskaleret mellem to rivaliserende familier fra boligområdet, som er på regeringens ghettoliste.

Men utrygheden for områdets øvrige beboere er blevet så stor, at boligselskabet til de almene boliger kræver politisk handling.

De har simpelthen ikke ressourcerne til at håndtere fejden mellem de to familier, fortæller Ebbe Jens Ahlgren, der er formand for BoligKorsør og byrådsmedlem for Venstre i Slagelse Kommune.

Ønsker en hurtigere sagsproces

Selvom boligselskaber kan opsige familiers lejemål, hvis en i husstanden bliver dømt for grov kriminalitet, er der stadig et problem, mener han.

- I dag kan vi se ventetider på op til fire år, fra når vi opsiger et lejemål, til vi fysisk får folk ud af boligerne. Jeg ser gerne en meget hurtigere sagsproces. Ellers kommer vi aldrig af ghettolisten, siger Ebbe Jens Ahlgren.

Derfor har han skrevet et brev til justitsminister Nick Hækkerup (S), hvor han kræver handling, hvis man skal få urolighederne i området til livs.

- Jeg ser, at der allerede ved den første strafudmåling i byretten ligger en opsigelse fra dit boligselskab, hvis man bliver dømt en ubetinget fængselsstraf for en grov lovovertrædelse. Så kan personen anke strafudmålingen, men ophævelsen fra dit boligselskab kan de ikke anke. Der skal de fraflytte, foreslår han.

- Jeg vil hellere beskytte de 1.000 lejere, der vil bo godt og trygt hos os, fremfor nogle få dømte og deres familier, siger Ebbe Jens Ahlgren, der fortæller, at der er tale om 10-12 lejemål, der er kernen til konflikten i området. (Foto: Casper Dalsgaard Sander DR Sjælland)

Som lovgivningen er lige nu, vil Ebbe Jens Ahlgrens forslag dog ikke være en mulighed, da det er op til domstolene, om en lejer kan blive boende under en ankesag til landsretten.

Det fortæller chefjurist hos Lejernes Landsorganisation Anders Svendsen:

- Hvis man gerne vil ophæve et lejemål, skal det almene boligselskab sende en besked til lejeren om, at vedkommende ikke længere er ønsket. Hvis lejeren ikke er enig i det, må personen gøre indsigelse, og så må sagen gå for domstolene.

Det er altså en almen ret at kunne anke en afgørelse om opsigelse af lejemålet til landsretten, understreger Anders Svendsen.

- Man kan sammenligne det med, at byretten kommer frem til, at ens hus skal rives ned, men landsretten kommer frem til, at det godt må blive stående. Så nytter det ikke, at man har revet huset ned, mens sagen har været for landsretten. Der er en god grund til, at folk må blive boende i deres hjem, siger han.

Boligminister: 'Der kommer handling'

Til trods for at lovgivningen, som den er nu, ikke vil kunne realisere Ebbe Jens Ahlgrens forslag, er hans bønner til politikerne blevet hørt.

Motalavej i Korsør er for alvor kommet i politikernes søgelys i denne uge, hvor flere ministre og folketingspolitikere besøger området.

Mandag inspicerede Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard og Peter Skaarup de gule boligblokke i Korsør, mens Radikales formand Morten Østergaard besøgte området i går.

Her til aften kommer også statsminister Mette Frederiksen (S), justitsminister Nick Hækkerup og boligminister Kaare Dybvad Beck (S) til Motalavej.

Regeringen vil ikke finde sig i de seneste måneders uro, siger boligminister Kaare Dybvad Beck.

- Der kommer handling, og folk kommer til at ryge ud hurtigere. De skal huske på, at den lovgivning, der giver os mulighed for at smide folk ud af deres boliger, når de har fået en dom, ikke er mere end tre år gammel. Nu får vi den til at fungere mere effektivt, og vi sørger for, at når man bor på Motalavej eller i andre udsatte boligområder, har man mulighed for at bo i tryghed.

Regeringen vil forhandle den nye lovgivning på plads, så snart Folketinget mødes i oktober.

Facebook
Twitter