Bodystockings, sparkedragter og sutter er lagt klar på børneværelset til det barn, som Cecilie Roland venter sig.
Men der er ikke kun lykke at spore på værelset.
Cecilie Roland har nemlig spist kød fra køer, som har græsset tæt på brandskolen i Korsør, hvor skum fra brandøvelser på skolen med det nu forbudte fluorstof PFOS har spredt sig til omgivelserne og derfra videre til kvæget, og Cecilie Roland frygter, at det kan have store konsekvenser for hendes ufødte barn.
Fordi Cecilie Roland er gravid, har hun allerede fået taget prøverne, men i de kommende uger skal yderligere 178 personer fra Korsør undersøges nærmere for, om de har det sundhedsskadelige stof PFOS i kroppen.
- Ventetiden er rigtig lang, siger Cecilie Roland.
Hun frygter, at det hormonforstyrrende og kræftfremkaldende stof bliver givet videre til hendes barn, når hun ammer det, og derfor håber hun, at nå at få svar på undersøgelserne, inden hun skal føde.
- Jeg bruger mange timer i løbet af dagen på at tænke situationen igennem. Hvad skal jeg sige, når jordemødrene beder mig om at lægge hende til, og jeg er nødt til at svare, at jeg er for giftig til, at mit barn må drikke af min mælk, siger Cecilie Roland.
Utilstrækkelig viden
Borgerne blev i første omgang henvist til deres egen læge af Styrelsen for Patientsikkerhed, men her var der ikke tilstrækkelig viden om problemet.
Men for nylig besluttede Region Sjælland at tilbyde bekymrede borgere en undersøgelse, uden at de skulle have en lægehenvisning:
- Når man står i sådan en situation, har man brug for en afklaring og i øvrigt at få tryghed omkring ens egen sundhedstilstand, så derfor har vi valgt at sikre den tryghed, så hurtigt det kunne lade sig gøre, siger formand for Region Sjælland, Heino Knudsen (S).
Den beslutning glæder formanden for Kogræsserforeningen i Korsør, Kenneth Nielsen, det er nemlig på tide, at der er nogen, der tager ansvar.
- Det er rigtig dejligt, at man har fundet ud af, hvem der skal tage sig af os, og at der så småt også begynder at ske noget, siger han og tilføjer:
- Det gør, at der forhåbentligt falder en smule ro på, hos de folk, der går og er lidt ængstelige over, hvor meget de indeholder af det her stof, og hvilke konsekvenser det kan få.
Kenneth Nielsen har ligesom cirka 50 andre familier spist af kødet fra de forgiftede kvæg, men han har svært ved at placere ansvaret.
- Jeg må leve med, at jeg ikke kan pege fingre ad nogen. Men jeg er dødsens bekymret - også fordi fundene i 2020 var tårnhøje, men vi har jo spist kød derfra i 15 år, siger han.
Frygter at PFOS er skyld i datterens sygdomsforløb
Cecilie Rolands ufødte barn er nummer tre i børneflokken, og mens storebror ikke har haft store problemer med sygdom, har to-årige Olivia derimod været ramt.
Hun har været syg meget ofte og indlagt flere gange, og Cecilie Roland er bange for, at årsagen kan være, at hun har store PFOS-mængder i kroppen.
- Vi har truffet beslutningen om at have kød fra de her kvæg, fordi vi mente, det var det bedste for os. Så at det kan påvirke min datters sundhed i så høj grad, gør mig forfærdelig ked af det, siger hun.
Undersøgelser har siden vist, at der i kødet er 60 gange grænseværdien for PFOS, og at kødet er så forurenet, at et menneske i princippet kun må indtage et gram om dagen.
Ingen behandling
Ifølge ledende overlæge Ann Lyngberg fra Arbejds- og Socialmedicinsk afdeling på Holbæk Sygehus er der ikke noget at gøre, hvis man har PFOS i kroppen.
Men alle de ramte vil blive tilbudt rådgivning på sygehuset, og så kan de mange undersøgelser og nye viden gøre det lettere at rådgive PFOS-ramte i fremtiden.
- Derfor giver det rigtig god mening at samle op på viden om de borgere, og på hvad de har af helbredseffekter, siger Ann Lyngberg.
I 2014 anbefalede Miljøstyrelsen alle kommuner i landet at undersøge lokale forureninger med PFOS. Men først november 2020 opdagede Slagelse Kommune de store mængder PFOS i spildevandet i renseanlægget.
Borgmester i Slagelse Kommune John Dyrby Paulsen (S) erkender, at der er sket en fejl i kommunen, da man ikke fulgte Miljøstyrrelsens anbefaling dengang.
- Nu har vi fået dannet et team, som kan hjælpe os med at få taget nogle prøver, som vi kan bruge til at hjælpe de ramte, og så skal vi sørge for at få ryddet op på området. Få fjernet alt det PFOS, vi ved, er her, siger han.
Miljøminister Lea Wermelin (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er blevet kaldt i samråd om sagen.
Vi har forsøgt at få et interview med miljøminister Lea Wermelin, som dog henviser til Miljøstyrelsen, som det heller ikke er lykkedes at få et interview med.