Borgere langer ud efter museum: ’Nazisymbol hører ikke til på en facade’

Østsjællands Museum bruger hagekors som reklame for ny udstilling.

Et banner vækker diskussion i Faxe. (Foto: Østsjællands Museum)

Et stort orange banner med to flag flugter i øjeblikket langs første etage på Østsjællands Museums betonbygning i Faxe.

Mens det ene flag viser Dannebrog, viser det andet nazisternes sorte hagekors på den rød-hvide baggrund, som vi kender fra historiebøgerne.

Det er det nazistiske flag placeret på museet, der har skabt debat. (Foto: Østsjællands Museum i Faxe)

Flagene reklamerer for en særudstilling, der blandt andet handler om Anden Verdenskrig, men det er langt fra alle i området, der bryder sig om museets nye banner.

’Gør grin med modstandsfolket’

Han bakkes op af Michael Sørensen, der selv bor i Faxe.

Han mener, at det er upassende, at flaget med hagekorset skal hænge på en offentlig bygning:

- Med al den ondskab og de mennesker, man har udryddet i forskellige lejre i Polen og Tjekkiet, synes jeg, at det er skudt ved siden af, når man sætter sådan et flag op på facaden lige ved siden af det danske flag, fortæller Michael Sørensen.

Han mener ikke, at man skal pensle symbolet op på en facade, når man ved, hvad det står for.

- Min morfar var en del af modstandsbevægelsen BOPA. Derfor synes jeg, at man griner af dem, som har prøvet at være med til at forsvare Danmark, siger Michael Sørensen, der på baggrund af banneret ikke er interesseret i at se udstillingen.

Det er især hagekorset, der er placeret sammen med det danske flag, som provokerer ham.

- Vores danske flag står for frihed, mens hagekorset står for noget undertrykkende. Når man ved, at hagekorset står for noget, der er ondt, synes jeg ikke, at man skal sætte det op ved siden af vores danske flag, understreger Michael Sørensen.

Men kommer vi ikke til at lukke øjnene for historien, hvis vi gemmer hagekorset væk?

- Det kan man mene, men omvendt skulle man også prøve at tænke over, hvad hagekorset egentlig står for. Det tror jeg ikke, at man har tænkt over, da man satte det op, siger Michael Sørensen.

'Symbolet hører hjemme på et museum'

Men der har været tanker bag hagekorset på museumsfacaden, understreger direktør for Østsjællands Museum Peter Gravlund Nielsen:

- Sådan et stærkt symbol som hagekorset hører hjemme på museet, fordi vi laver en udstilling, der handler om besættelsen og den meget mørke periode i vores historie. Hagekorset hænger uløseligt sammen med den periode, siger han.

Østsjællands Museum har været i kontakt med politiet for at være sikker på, at de havde tilladelse til at vise flaget i forbindelse med udstillingen.

Derfor er det ikke ulovligt at vise flaget på bygningen.

Peter Gravlund Nielsen understreger også, at der er stor forskel på at have det nazistiske flag hængende på et banner frem for i en flagstang ved museet.

- Det er vigtigt at have den detalje med, at flaget er vist ved siden af Dannebrog, og Dannebrog ligger lidt mere end en tredjedel hen over hagekorset, så der er også en symbolik i den måde, det bliver vist på. Det er jo ikke sådan, at vi flager med det og hylder det, fortæller museumsdirektøren.

Banneret skal ikke tages ned

Peter Gravlund Nielsen anerkender, at symbolet har påvirket flere borgere i området.

Alligevel har han ikke intentioner om at fjerne banneret fra museet.

- Det var en del af virkeligheden i de fem år, vi var besat. Der hang dette uelskede symbol i hele landet og repræsenterede det styre, som Danmark var presset inde under, siger direktøren.

Derfor understreger han også vigtigheden i at vise flaget. For vi må for alt i verden ikke gemme de ubehagelige dele af historien væk, mener han.

- Det er det værste, man kan gøre. Vi må ikke være berøringsangste over for historien.

Desuden mener Peter Gravlund Nielsen, at det er vigtigt at vise hagekorsets betydning i dag.

- Det er tankevækkende, at symbolet begynder at dukke op rundt omkring i verden i en hel anden sammenhæng, hvor folk står bag det og står inde for den filosofi, der ligger bag, siger han og fortsætter:

- Derfor synes jeg ikke, det er en dårlig idé at bruge symbolet i forbindelse med en udstilling, som fortæller, hvor forfærdeligt dette styre var.

Facebook
Twitter