Borgere til kamp mod havets kræfter

Danmarks og Skandinaviens sydligste punkt smuldrer i havet. Det vil borgere i lokalområdet nu forsøge at stoppe.

VIDEO: På to år har have gnavet fire meter af Gedser Odde, fortæller Tonny Pedersen, der nu vil starte en forening til bevarelse af klinten.

Borgerne i Gedser blæser til kamp for at sikre Gedser Odde, hvor hav og storm spiser af spidsen, så den på to år er skrumpet med fire meter.

Efter endnu et skred i weekenden skal der ske noget, og det skal være nu, mener gedserboerne. En af dem er Tonny Pedersen, der frygter udviklingen, fordi det går så stærkt.

- På to år er fire meter af skrænten faldet i havet, så der nu kun er 12 meter ind til marinestationen. Med den hast varer det ikke længe, før klinten når ind til huset. Det går hurtigt, siger han.

Derfor vil borgerne i Gedser nu etablere en forening, der skal værne om Danmarks sydligste punkt, som hvert år besøges af op mod 30.000 turister.

- Jeg tænker, at gamle marksten kan være med til at bremse skredet nogle år. Så kunne vi for eksempel overtale godsejerne til at levere marksten, er vi et langt skridt på vejen, siger Tonny Pedersen.

Odden er Danmarks og Skandinaviens sydligste punkt. Klinten består af blå-ler i bunden, rød-ler foroven og lidt muld og græs i toppen.

- Men det holder ikke. Havet er barskt. Og tager godt fat. Der skal noget hjælp til og det vi prøver at råbe op, siger Tonny Pedersen.

Og det er netop en af grundene til at Gedser-borgerne nu vil stifte en forening til bevarelse af Gedser Odde. En forening kan nemlig søge penge til kystbeskyttelse i forskellige fonde, forklarer Tonny Pedersen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.