Borgerne betaler: Offentligt affaldsselskab køber dyre julekalendere

Forsyningsselskab bruger for mange penge på dyr julekalender, kritiserer professor.

Pengene er ikke kun brugt på en julekalender. Der er tilhørerende undervisningsmateriale omkring affaldssortering og genanvendelse, forklarer Mette Suhr Stoffregen, direktør i REFA. (Foto: Thor Malthe Andersen)

342 kroner for én enkelt julekalender og 77.000 kroner i alt.

Det er prisen, som borgerne i Lolland og Guldborgsund betaler for, at deres offentlige renovationsselskab REFA gerne vil give skolebørnene i området en ekstra julegave i år.

De har derfor fået printet papjulekalendere til folkeskoleklasserne, skriver Ekstrabladet.

Men det er ikke hele historien, siger Mette Suhr Stoffregen, direktør i REFA:

- Det er også penge brugt på undervisningsmateriale, siger hun.

Hun kan godt forstå, beløbet kan skurre i ørerne hos nogle borgere:

- Men vi er ikke kun sat i verden for at samle affald. Vi skal også orientere om, hvordan man sorterer sit affald. Og det er lige præcis det, vi gør i det her undervisningsmateriale i form af en julekalender, siger direktøren og viser kalenderen frem.

Bag hver af de 24 låger gemmer sig en lille quiz, hvor børnene får et spørgsmål om genbrug og affaldssortering.

Professor: Ledelsen burde være med omhyggelige med pengene

Julekalenderen er bestilt hos et reklamebureau, som REFA har købt ydelser hos hele 60 gange i løbet af 2016. Og det forhold er kritisabelt, udtaler Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring på Aalborg Universitet til Ekstrabladet:

- I et forsyningsselskab er det forbrugeren, der betaler, fordi de skal have hentet deres skrald. Det giver en særlig forpligtelse hos ledelsen til at være omhyggelig med pengene, siger han.

Bestyrelsesformand i REFA, Henrik Høegh (V), der er byrådsmedlem i Lolland Kommune, bakker dog fuldt op om årets renovationskalender:

- Man skal huske, det er klassesæt, så vi faktisk når ud til omkring 2700 elever for de her penge. Vi har i bestyrelsen haft det oppe, men vi synes, det er rigtig godt undervisningsmateriale, der følger med, siger han.

Også i 2016 lavede REFA en julekalender med tilhørerende undervisningsmateriale. Den kostede dengang 110.000 kroner at få produceret.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.