Borgmester er rystet over skjulte optagelser fra plejehjem

Sorø Kommune har fyret to medarbejdere i sagen.

TV2 Øst kunne i går fortælle om, hvordan personalet på plejecenteret Blomstergården i Dianalund har talt til den den 84-årige demente Inger Lise Andersen. Modelfoto. (Foto: Lea Meilandt Mathiesen © Scanpix)

Borgmester i Sorø Kommune, Gert Jørgensen (K), er rystet over skjulte optagelser fra plejehjem.

- Det er helt uacceptabelt, at man taler til både borgere og pårørende på den måde, som det er sket, siger han.

Kritikken kommer efter, at TV Øst i går kunne fortælle om, hvordan personalet på plejecenteret Blomstergården i Dianalund har talt til den 84-årige demente Inger Lise Andersen.

Ifølge TV Øst har en plejer sagt: "Nu vil jeg fandme ikke håbe, hun har skidt".

Og en anden plejer sagde: "Skal du snart ha' et klap i røven?", imens hun skiftede ble på Inger Lise Andersen.

Tilspidsede situationer

Kommentarerne fremgår af skjulte private optagelser, som pårørende til Inger Lise Andersen har optaget. De mente nemlig ikke, at de kunne få ledelsen til at lytte til deres klager om, at den demente kvinde kunne vente i op til halvandet døgn på at få skiftet ble, og derfor fik de optaget nogle meget tilspidsede situationer mellem plejepersonalet og Inger Lise Andersen, der modsætter sig personalets håndtering under bleskifte.

Familien har sammenholdt timevis af lydoptagelser, og ifølge dem kan der altså gå op til 36 timer mellem bleskiftene.

Sorø Kommune har grebet ind i sagen og fyret en plejer, efter at lydfilerne fra de private optagelser nåede frem til rådhuset. En anden plejer, der fremkommer med nogle af udtalelserne, blev afskediget cirka en uge inden, at lydfilerne kom til kommunens kendskab.

Plejecenter under tilsyn

Borgmesteren erkender, at lydfilerne kan have rokket ved tilliden til, at personalet på plejecenteret taler ordentligt til de ældre.

- Sorø Kommune havde allerede i februar iværksat et uanmeldt eftersyn fra eksterne parter, og Styrelsen for Patientsikkerhed kom på uanmeldt besøg i juni. Men det tyder på, at dette er et enkeltstående tilfælde, siger han.

De uanmeldt besøg kom efter, at Inger Lise Andersens pårørende i flere måneder havde klaget til Sorø Kommune, og det førte i februar til ekstraordinært tilsyn med Blomstergården.

TV Øst har siden fået aktindsigt i tilsynsrapporten, der konkluderer, at "borgerne på demensafsnittet får leveret en meget tilfredsstillende pleje og omsorg".

Konklusionen fik Inger Lise Andersens datter til at sige, at hun slet ikke forstod, hvordan tilsynet kunne nå frem til dét.

Borgmester Gert Jørgensen understreger overfor P4 Sjælland, at Sorø Kommune vil gøre alt for, at plejehjemsbeboere og pårørende ikke skal miste tilliden til, at de får en værdig behandling.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter