Borgmester: Regler gør tilkøb af rengøring for dyr i hjemmeplejen

Statslige krav til ekstra hjemmehjælp spænder ben for de ældre, siger Odsherreds borgmester.

Odsherreds borgmester Thomas Adelskov giver strenge, statslige krav skylden for, at for få ældre køber ekstra hjemmehjælp til. (Foto: Marianne Diers)

Ideen var god, men firkantede skrivebordsregler betyder, at borgerne skal betale alt for meget, hvis de vil have kommunen til at lave ekstra hjemmehjælp.

Det siger borgmester i Odsherred Kommune Thomas Adelskov. Kommunen var med til at starte et frikommuneforsøg om tilkøbsydelser i hjemmeplejen.

Det viste sig hurtigt at være en blindgyde, siger borgmesteren, der også er formand for Social- og Sundhedsudvalget i KL:

- Vi har droppet det igen. Frikommuneforsøget, som det her er en del af, oplever vi nærmest som et kommunalt benspænd fremfor en forsikring, siger han.

Benspændet består i, at kommunerne skal udregne prisen på ekstraydelser som helt igennem ekstra. Det bliver altså ikke udregnet som noget, som den kommunale medarbejder kan gøre, mens han eller hun allerede er i stuen hos den ældre.

Prisen skal regnes ud, som var der tale om et helt selvstændigt projekt, hvor hjemmehjælperen rykker ud i en bil fra et kontor udelukkende for at pudse to vinduer eller vaske éntregulvet.

Det oprindelige mål var noget helt andet, nemlig at gøre det nemt at få lidt ekstra hjælp.

- Den måde, vi skulle regne priserne ud på i kommunen, gjorde, at det blev alt, alt for dyrt. Det var simpelthen de statslige krav, der spændte ben for projektet, siger Thomas Adelskov.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk