Borgmestre ønsker nye arbejdsgange efter corona: ’Arbejd hjemme, selvom du er syg’

Hjemmearbejdsdage som syg kan blive en glidebane, siger HK.

Flere borgmestre vil se på de positive effekter af coronakrisen og håber på, at hjemmearbejde kan blive et nyt led i sygemeldinger. (Foto: COLOURBOX)

Bliv hjemme, hvis du hoster og er snottet, men lad arbejdscomputeren være tændt.

Sådan lyder ønsket til det kommende arbejdsmarked fra flere borgmestre, efter coronanedlukningen har vist gode muligheder for at arbejde hjemmefra.

Ifølge borgmestrene skal grænsen for at være syg være mere flydende, og medarbejdere kan bruge erfaringerne fra coronakrisen til at arbejde hjemmefra og få en mere fleksibel sygemelding.

- Jeg vil gerne gøre op med, at man ser

sygefravær
som om, man enten er til stede på arbejdspladsen, eller man ikke gør noget hjemme, siger John Dyrby Paulsen, der er socialdemokratisk borgmester i Slagelse Kommune.

John Dyrby Paulsen bliver bakket op af borgmestrene i Guldborgsund, Vordingborg, Ringsted og Kalundborg kommuner.

De ser også en mulighed i hjemmearbejdsdage, hvis medarbejderen er for syg til at møde op, men rask nok til at arbejde.

- Normalt bliver det sådan et 0-1, for enten kan man være der, eller så kan man ikke være der. Hvis man har en hjemmearbejdsplads, kan man godt lave det, der var helt nødvendigt hjemmefra, siger Kalundborg Kommunes borgmester Martin Damm fra Venstre.

Undgår at smitte kollegaer

Ifølge Mikael Smed, der er borgmester i Vordingborg Kommune for Socialdemokratiet, er muligheden for at arbejde hjemme som syg også en fordel for kollegaerne.

- Der er ikke nogen grund til at komme ind og er lidt snottet. Hellere arbejde hjemmefra i to dage, så når du er tilbage, er du med fuld power, og du risikerer ikke, at der er andre, der går hjem og er mere syge, siger Mikael Smed.

Brancheorganisationen Dansk Industri ser også borgmestrenes forslag til at kunne fungere på det private arbejdsmarked.

Det fortæller Sanne Stadil, som er vicedirektør i Dansk Industri, til Ritzau.

Ifølge hende er det en fin idé at lade medarbejdere arbejde hjemme, hvis de er lidt sløje, men stadig kan arbejde.

Derfor foreslår Dansk Industri også, at medarbejdere bliver hjemme og arbejder, hvis man føler sig lidt forkølet, men ikke rigtig syg.

På den måde undgår man at smitte sine kolleger, mener Sanne Stadil.

HK: Du er syg, når du er syg

Hos

HK
Kommunal lyder potentialet for at arbejde hjemmefra som syg som en glidebane for medarbejderne.

- En sygemelding fra en medarbejder er en sygemelding. Hvorvidt der skal foretages noget i løbet af dagen er ikke ledelsens opgave at vurdere, lyder den kontante melding fra formanden i

HK
Kommunal, Lene Roed.

Ifølge borgmestrene skal medarbejderen også selv være med til at vurdere, om personen kan arbejde på sin sygedag.

- Det er ikke noget med at tvinge folk til at arbejde, mens de er syge, men i stedet at give en fleksibilitet i arbejdslivet. Tag for eksempel barnets første sygedag. Der er man ikke selv syg, men der er gode grunde til at blive hjemme, siger Martin Damm.

Facebook
Twitter