Bosteder efterlyser psykiatriske sengepladser: Ellers vil der ske flere drab

Private bosteder kræver handling efter endnu et overfald på bosted. Der mangler stadig sengepladser i psykiatrien, lyder kritikken.

Overfaldet på Saxenhøj, hvor to personer mistede livet er bare et af flere overfald med dødelig udgang, Bosteder frygter, hvornår det sker næste gang.

For nylig overfaldt en 20-årig mand personalet på et bosted ved Holbæk med en kniv.

- En ellers sød dreng, der ikke var færdigbehandlet, og som derfor gjorde ting, som han i dag fortryder, siger leder af bostedet, Michael Suhr som var mål for overfaldet.

Heldigvis fik episoden ikke dødeligt udfald, som det er set før. Men lederen af bostedet er bekymret.

- Vi har unge som ind imellem får det det så skidt, at de skal indlægges på et psykiatrisk hospital, og som bliver udskrevet før tid, fordi der måske er andre, der er mere syge end dem.

Men det betyder jo ikke, at de er raske nok til at komme ud.

Tilfældet i Holbæk er langt fra enestående, fortæller direktør for sammenslutningen af mere end 500 private bosteder (LOS), Michael Graatang:

- Det ser vi overalt i landet. Når bostederne har brug for, at nogle af deres beboere kommer ind på de psykiatriske afdelinger eller skadestuer, så bliver de ofte afvist eller lukket ud alt for tidligt, fordi afdelingerne er overbelastede.

Han frygter, at der igen vil ske drab på bosteder.

- Der begås i gennemsnit et drab om året af psykisk syge på bostederne, og det betyder, at der statistisk set kun er fem måneder til det næste drab, lyder det fra Michael Graatang.

Sammen med formand for Landsforeningen SIND, Knud Kristensen, opfordrer han folketingspolitikerne til at afsætte midler på finansloven for 2017 til flere psykiatriske sengepladser.

Det er der gode muligheder for, mener folketingspolitiker Brian Mikkelsen (K)

- Alle partierne er opmærksomme på det her. Derfor handler det blot om at få besluttet, at der kommer nogle flere sengepladser. For vi kan ikke overlade det til tilfældighederne, at sagesløse bliver overfaldet og sindslidende ikke får en ordentlig behandling. Så det her skal vi have prioriteret højere.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter