Brandingekspert: Tillid til landbruget er væk

Landbruget vandt, da Folketinget i går vedtog landbrugspakken. Men sejren kan vise sig at være dyrekøbt, for landbrugets omdømme er styrtdykket.

Den forståelse for landbrugets vilkår, der er opnået gennem de sidste 10-15 år, er nu stort set væk. (Foto: Lis Eilsøe © DR)

Landbrugets omdømme i befolkningen ligger nærmest i ruiner efter den langstrakte debat om landbrugspakken. Samtidig har snævre særinteresser i landbruget fået lov til at påvirke helt ind i ministerkontorerne.

Det mener branding-ekspert Kresten Schultz Jørgensen, der er ejer af rådgivningsvirksomheden LEAD Agency.

- Tillid er noget, der opbygges langsomt. Mistillid skabes på en dag. Det brede omdømme for landbruget står svagere nu end på noget tidspunkt de sidste 10-15 år, siger han.

Ifølge Kresten Schultz Jørgensen er det især udbryder-organisationen Bæredygtigt Landbrug, der har smadret landbrugets omdømme.

Det sker, efter at landbruget i årevis møjsommeligt har forsøgt at skabe forståelse for erhvervet blandt byboerne.

Men den indsats er bombet tilbage til start med retssager og skarp retorik fra Bæredygtigt Landbrug, siger Kresten Schultz Jørgensen.

- Man får bekræftet billedet af, at den enkelte landmand mest af alt er en industriperson, som er ligeglad med bæredygtighed og dyrevelfærd og som vil tjene de penge, som han eller hun kan slippe af sted med på den korteste mulige bane, siger branding-eksperten.

Bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug Peter Kiær fra Storgaarden i Haslev kan dog ikke genkende billedet.

- Jeg synes, at vores retorik her på det sidste har været, som den skal være. Vi vil bare gerne have lov til at have et erhverv på sagligt og fagligt grundlag, hvor vi kan være noget både for naturen og for erhvervet, siger han.

- Vi er jo kun interesseret i at få forhandlet nogle ting hjem som lobbyorganisation, der varetager vores medlemmers interesser. Det er da helt naturligt, mener Peter Kiær.

- Tillid er noget, der opbygges langsomt. Mistillid skabes på en dag. Det brede omdømme for landbruget står svagere nu end på noget tidspunkt de sidste 10-15 år, lyder det fra eksperten.Er du enig?

Opslået af DR Nyheder på 25. februar 2016

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.