Brian var afhængig og arbejdede fuldtid: 'Når der var meget arbejde, blev det nødvendigt med kokain'

Et stigende antal misbrugere søger hjælp til behandling, mens de er i job eller under uddannelse.

I 20 år var 43-årige Brian Axelsen afhængig af kokain, mens han arbejdede fuldtid som maler. (Foto: Anne Kathrine Stengaard © (C) DR Sjælland)

Det startede som en weekend-ting, men på grund af arbejdspres, korte deadlines og leveringstider blev kokain efterhånden en fast ting i hverdagen for 43-årige Brian Axelsen fra Nykøbing Sjælland.

Sådan var det i 20 år, indtil han for et år siden søgte hjælp til at komme misbruget til livs.

- Jeg indså, at jeg ikke selv kunne stoppe. Jeg har prøvet mange gange, hvor jeg har været ude af det i flere år faktisk, men så er faldet i igen, fortæller han.

Brian Axelsen blev uddannet maler for 23 år siden, og når der i perioder var meget arbejde, blev det en nødvendighed for ham med en daglig dosis kokain for at kunne klare sig igennem arbejdsdagen.

- Jeg stod op, tog på arbejde, tog kokain, kørte hjem. Prøvede at få en hverdag til at hænge sammen. Stod op og tog på arbejde igen, siger han.

Lange dage med meget overarbejde gjorde det muligt for Brian Axelsen at holde sit misbrug hemmeligt for sin kæreste og den nærmeste familie. Når han kom sent hjem, var det nemmere at skjule.

- Det var heller ikke altid, at jeg fik sovet, fordi jeg havde taget kokain. Så stod jeg jo ikke rigtig op, så tog jeg bare på arbejde igen. Det var tit, at jeg ikke havde sovet i et par dage.

Trods flere dage med manglende søvn var det alligevel muligt for Brian Axelsen også at holde sit misbrug hemmeligt for sin arbejdsplads.

Personer i arbejder søger oftere behandling

Brian Axelsen er ikke den eneste, der har haft et velfungerende arbejde sideløbende med et misbrug. Ifølge Center for Rusmiddelforskning er det i stigende grad personer med tilknytning til arbejdsmarkedet, der søger hjælp hos misbrugscentrene.

Kigger man isoleret på kokainmisbrugere, havde 60 procent af de, der gik i behandling i 2016, tilknytning til arbejdsmarkedet eller også var de under uddannelse. 16 år tidligere i 2000 var det blot 33 procent.

Det fortæller lektor ved Center for Rusmiddelforskning Morten Hesse.

- For 15-20 år siden var det stort set kun folk uden for arbejdsmarkedet, eller som ikke var under uddannelse, der kom i behandling, og i dag er det halvdelen, siger han.

Den tendens kan Odsherred kommune nikke genkendende til. Her oplever leder af rusmiddelteamet Lone Naundrup Nielsen, at de møder flere mennesker mellem 30 og 40 år, som har job og familie, men også et hemmeligt misbrug.

- Der er selvfølgelig nogle, som er rigtig slidte af deres misbrug, fordi det har stået på længe, men vi ser også rigtig mange, der er helt almindelige mennesker i job. Og på dem kan man ikke se, hvor ramte de egentlig er, siger hun.

Intet præcist tal på mængden af misbrugere

Hos Center for Rusmiddelforskning har de ikke nøjagtige tal på, hvor mange stofmisbrugere der er på landsplan, eller hvorfor flere i job eller under uddannelse har et kokain-misbrug.

Ifølge Lone Naundrup Nielsen fra Odsherred Rusmiddelteam, så kan det skyldes, at de hårde stoffer er blevet nemmere at få fat i.

- Det er blevet betydeligt billigere og meget nemmere at få adgang til end før. Men det er også blevet mere almindeligt at tage kokain sammen til fest eller til hverdag, siger hun og fortsætter:

- Vi kan kun gisne om, hvorfor flere med et stofmisbrug kommer i behandlling, men grunden kan være, at det i længden bliver sværere at holde hemmeligt for både familie og arbejde, så derfor ser vi flere, fordi de kommer alt for langt ud i deres misbrug.

Det blev for svært det hele

Det var hos Odsherred Rusmiddelteam, at Brian Axelsen for et år siden, omkring 20 år efter at det hele startede, søgte hjælp.

En depression havde påvirket ham så meget psykisk, at han ikke længere kunne se sig ud af misbruget på egen hånd.

- Det blev for svært det hele. At passe jobbet, at passe mig selv og bare være i et almindeligt liv, siger han.

Fra det øjeblik hvor Brian Axelsen bankede på sin læges dør, og til han fik hjælp, gik det hurtigt.

- Jeg føler ikke rigtig, jeg har fået noget ud af de sidste 20 år. Det er bare kørt i rundkreds, så jeg er super glad for at være ude af det. Jeg har fået et helt nyt liv. Det har ændret alt.

Facebook
Twitter