Brug for et toilet og en lille cykelpause? Så find en vejkirke

Flere vejkirker rundt om i Danmark har opgraderet servicen for cyklister.

Flere cyklister mødte op, da Jungshoved Kirke blev indviet som cykelvenlig vejkirke. (Foto: Jungshoved Menighedsråd © Jungshoved Menighedsråd)

Skal du på cykeltur ud i den danske sommer, men mangler lidt ekstra luft i dækkene eller måske lidt ekstra vand i drikkedunkene?

Så fortvivl ej, du skal bare svinge forbi kirken. Flere kirker er nemlig blevet cykelvenlige vejkirker.

Det betyder, at nogle vejkirker stiller ekstra service til rådighed for tohjulede besøgende, fortæller Charlotte Lydholm, kommunikationskonsulent i Kirkefondet.

- For at være en cykelvenlig vejkirke skal der være et sted, man må stille cyklen, et sted, man kan få fyldt sin vandflaske, og der skal være en cykelpumpe til rådighed, siger hun og uddyber:

- Kirkerne ligger spredt rundt omkring, og tit, hvis man er på en cykeltur, så har man måske brug for et toilet eller en lille pause og også at se noget på vejen. Så også for turisternes skyld er det en rigtig god idé, mener hun.

Både danske og udenlandske cyklister

En af de vejkirker, der er cykelvenlige, er Jungshoved Kirke ved Præstø i Sydsjælland.

Bjarne Sørensen, der er er kasserer for kirken, håber, at den ekstra service kan tiltrække endnu flere besøgende.

- Vi tilmeldte os vejkirkeordningen, fordi vi synes, at kirken ligger smukt, den er værd at besøge. Vi har også noget interiør, som er unikt, siger han.

Bjarne Sørensen fremhæver Jungshoved Kirkes døbefont og altertavle af billedhuggeren Bertel Thorvaldsen som noget særligt. Og han har da også oplevet, at der kommer besøgende fra nær og fjern.

- Der er mange både danske og udenlandske besøgende, der kommer forbi på cykel eller kommer og parkerer bilen, og så kører på opdagelse på cykel i lokalområdet derfra, fortæller han.

Der er over 150 cykelvenlige vejkirker i landet.

Fakta om vejkirker:

  • Begrebet "vejkirke" stammer oprindeligt fra Sverige og Norge, hvor mange kirker i nærheden af større veje gør sig særlige anstrengelser for at byde vejfarende indenfor specielt i sommertiden.
  • For at være med i vejkirkeordningen kræves det, at kirken er åben udover ved gudstjenester og lignende.
  • For at være cykelvenlig vejkirke skal der være et sted, hvor man må parkere cyklen, mulighed for at få fyldt sin vandflaske og en pumpe til rådighed, så man kan få pumpet sin cykel.

    Kilde: Kirkefondet

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.