Brystkræftscreeninger udskudt for tusinder af sjællandske kvinder

Knap 5700 kvinder i Region Sjælland har fået brev om, at deres mammografiscreening er udsat. Ifølge Sjællands Universitetshospital er problemet landsdækkende.

Flere tusinde kvinder i Region Sjælland får ikke deres mammografiscreening inden for tidsfristen. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

5.671 kvinder i Region Sjælland har fået besked om, at den screening for brystkræft, som de skulle være indkaldt til, er forsinket i tre måneder.

Der er tale om raske kvinder i alderen 50 til 69 år, som skulle have været til den rutinemæssige scanning, der ellers højest må gå to år og tre måneder imellem.

Men de har nu fået et brev fra regionen om, at deres screening er udskudt, skriver Berlingske.

Selvom det er screeningerne af ellers raske kvinder, der er forsinket, kan det ikke udelukkes, at det får følger for kvinderne, siger lægefaglig vicedirektør ved Sjællands Universitetshospital, Jesper Gyllenborg.

- Det betyder selvfølgelig, at der er gået lidt længere siden sidst, de blev undersøgt, og derfor kan risikoen være, at man opdager brystkræft tre måneder senere, end det ellers ville være opdaget, siger han.

Forsinkelse vækker bekymring

Kræftens Bekæmpelse kalder forsinkelsen bekymrende.

De regelmæssige screeninger med tidsfrist har nemlig stor betydning for det videre forløb, hvis man finder kræftknuder ved mammografiundersøgelsen, lyder det fra overlæge i Kræftens Bekæmpelse, Janne Bigaard.

- Tiden betyder rigtig meget i forhold til behandling og efterbehandling og selvfølgelig også for chancerne for at overleve sygdommen. Så jo før jo bedre, siger hun.

Man har endnu ikke undersøgelser i Danmark, der viser, hvad risikoen er ved, at ens mammografi bliver lavet senere.

Men en engelsk undersøgelse viser ifølge Janne Bigaard, at en udskydelse på bare to uger på en operation for brystkræft, betyder fire procent dårligere overlevelse, og derfor er forsinkelsen på screeningen også alvorlig.

- Selve brystkræftsygdommen er meget forskellige, og nogle af de her knuder er meget aggressive og vokser hurtigt og spreder sig hurtigt. Og det er de kvinder, der særligt er i risiko, og man ved jo ikke selv, om man er en af dem, som har en kræftform, der har særlig tendens til at sprede sig i kroppen, siger Janne Bigaard.

Hannes screening er allerede forsinket med to måneder

Hanne Mortensen er en af de kvinder, der har fået udskudt sin mammografiscreening. Hun skulle have været screenet i februar måned, og hun er ikke glad for den risiko, der medfølger ved forsinkelsen.

- Jeg er bekymret, fordi jeg ved, hvad sådan en sygdom kan gøre ved folk. Jeg har set en, der stod mig nær, blive ædt op af brystkræft. Og jeg er nervøs for, at jeg måske ikke selv kan finde en knude, hvis der er en, siger Hanne Mortensen.

Tidsfristen for hendes screening har allerede været forsinket i to måneder, og selvom der ifølge regionen kun er tre måneders forsinkelse, fremgår det ikke af brevet, hvornår hun kan se frem til at få en tid, eller om det bliver inden for den næste måned.

Selvom Hanne Mortensen ikke kan gøre andet end at vente, forsøger hun at tage sagen i egen hånd – så godt hun kan.

- Jeg har en aftale med en læge i morgen, for jeg vil gerne lige tjekkes. For måske kan lægen mærke noget, hvis der er noget, siger hun.

Mangel på arbejdskraft og uddannelse

Det er mangel på kvalificeret arbejdskraft, der er skyld i, at Region Sjælland må udskyde de flere tusinde screeninger, men problemet er stort i hele landet, fortæller siger lægefaglig vicedirektør ved Sjællands Universitetshospital, Jesper Gyllenborg.

- Der findes simpelthen ikke nok medarbejdere på arbejdsmarkedet. Der er for få af de assistenter, der varetager undersøgelserne og den certificeringsuddannelse, der skal til, eksisterer ikke i øjeblikket, så derfor kan vi ikke uddanne nye, og det er vi i gang med at få genoprettet, siger han.

- Nationalt er der ikke uddannet nok, og det har så ramt Region Sjælland hårdest og først, men det er ikke en Region Sjælland-problemstilling alene, fortsætter han.

Ifølge Janne Bigaard er det vigtigt, at man er opmærksom på forandringer i ens bryst, og opdager man forandringer skal man søge læge med det sammen.

- Så skal man ikke gå og vente på en screening, så skal lægen vurdere, om der er grund for at sende videre i en kræftpakke til udredning, siger hun.

I Region Sjælland er man opmærksomme på problemet, og de har afsat tre millioner kroner ekstra til området.