’Bussen kørte direkte forbi’: Passagerer efterlades grund af coronaregler

Nye retningslinjer gør det svært at undgå, at passagerer efterlades, siger Movia.

Studerende oplever ikke at kunne komme med bussen, fordi busserne ifølge de nye retningslinjer ikke må fyldes. (Foto: PRIVATFOTO)

Omkring 25 unge er stimlet sammen ved busstoppestedet i Sørbymagle tæt på Slagelse.

Det regner, og under halvtaget ved busstoppestedet lyser en række blå mundbind op i gråvejret. Regndråber farver jakkerne mørke på de elever, som ikke har fået en plads under det tætpakkede halvtag.

Eleverne venter på bus 480R mod Slagelse.

- Normalt er det meget værre end det her, men jeg tror, at nogle elever bliver kørt af deres forældre, fordi det regner så meget, fortæller 17-årige Alex Borre Nielsen, som skal med bussen for at komme til HTX i Slagelse.

Alex Borre Nielsen har oplevet, at flere af hans kammerater er ikke kommet med bussen. (Foto: PRIVATFOTO)

Om et øjeblik kommer bussen, og så er spørgsmålet, om Alex Borre Nielsen er blandt dem, der får en plads.

De nye coronarestriktioner betyder, at busserne ikke må have lige så mange passagerer med, som de plejer. Derfor er chaufførerne nødsaget til at efterlade passagerer i myldretiden.

- Jeg har prøvet at sidde i bussen og se, at der stod ti mennesker efterladt på busperronen. To af dem skulle jeg have været i skole og på ryste-sammen-tur med, fortæller Alex Borre Nielsen.

Skulle vente i en time på ny bus

En af dem, der har oplevet at blive efterladt, er 31-årige Sigmund Justesen fra Dianalund, som er ved at uddanne sig på ZBC i Slagelse.

- Der er længere til skolen, end jeg kan gå derud. Derfor vil jeg tage en bus, og da den kommer op til stationen, kan vi allerede se, at bussen er proppet. Lige da min kammerat og jeg skal til at træde ind i bussen, lukker dørene, siger Sigmund Justesen, der er frustreret over risikoen for at komme for sent til undervisning.

- Jeg har ikke bil, og jeg er meget afhængig af afgangene for at komme til ZBC. Hvis jeg misser en bus, skal jeg vente en time, og jeg skal få den nye afgang til at passe med en bus, der kører videre, siger han.

De fyldte busser oplever uddannelseschef ved ZBC i Slagelse Michael Dyrehave også som et problem.

- Det har særligt givet os udfordringer med vores opstart efter sommerferien. Det er der ingen tvivl om. Det betyder desværre, at der er nogle af vores elever, som kommer for sent i skole, siger han.

Movia: ’Vi håber på forståelse’

De nye retningslinjer betyder blandt andet, at busserne kun må udnytte halvdelen af bussernes ståpladser, fortæller kommunikationsdirektør i trafikselskabet Movia Camilla Struckmann.

- Det kan desværre betyde, at man kan komme i den situation, at bussen må køre forbi én, bekræfter hun.

Camilla Struckmann tilføjer, at chauførerne prioriterer at få de yngste passagerer med, så børn ikke efterlades på perronerne.

Hun håber på, at de øvrige passagerer har forståelse for, at busserne med de nye retningslinjer ikke altid kan have alle med.

- Det er selvfølgelig ikke vores drømmescenarie, at vi nødvendigvis ikke kan få alle med, men det er en ekstraordinær situation, siger Camilla Struckmann.

I Slagelse Kommune er der nu sat mindst fire ekstra busser ind i myldretiden for at afhjælpe problemerne med de fyldte busser.

Der er også sat en ekstra bus ind på strækningen fra Sørbymagle, men det vil ikke altid være nok til de mange pendlere, vurderer Alex Borre Nielsen.

- Jeg ved godt, at det kræver mange ressourcer, men jeg tror, at vi skal op på tre busser, før der er plads til alle, siger han.

Movia opfordrer folk til at henvende sig, hvis de kan se et problem på en bestemte linje, som skal løses.

Facebook
Twitter