Butiksdød: Iværksættere tilbydes et års gratis husleje

Business Lolland-Falster tilbyder et års gratis butiksleje i ny forsøgsordning.

Kunstnere, start-ups og iværksættere skal puste liv i Nakskov. Et års gratis husleje skal lokke dem til. (Foto: © Business Lolland-Falster)

Mange købstæder landet over plages af tomme butikker i bymidten. Men nu skal der liv i de nedlagte butikker på Lolland-Falster. Iværksættere og andre aktive borgere tilbydes nu gratis husleje, hvis de flytter ind blandt de handlende i byen.

I første omgang skal projektet prøves af i Nakskov, hvor der i øjeblikket er 12-14 tomme butikker i centrum, fortæller forretningschef i Business Lollland-Falster, Thomas Rasmussen. 7-8 af de butikker vil man forsøge at tilbyde gratis husleje i:

- Vi tænker, at det er lettere at leje et lokale ud, som der i forvejen er er noget i. Desuden er dem, der kommer ind økonomisk bedre stillet, når de får et års leje gratis. Så det er en rigtig god idé for hele byen, siger han.

Lokalelejen på en iværksætterbutik er altså nul kroner et helt år og det er ikke noget krav, at man bor i Nakskov, forklarer Thomas Rasmussen.

- Det behøver heller ikke nødvendigvis at være iværksættere, der slår sig ned. Det kan også være kunstnere eller kunsthåndværkere som gerne vil slå sig sammen i et fællesskab, hvor de kan udstille, producere og male - eller hvad de har lyst til.

Den lokale handelsstandsforening i Nakskov har været med i planerne, da håbet er, at de nye iværksætterbutikker i midtbyen vil skabe bedre shopping-oplevelser for kunderne i den vestlollandske købstad.

Og måske er der inspiration at hente for andre byer i Danmark. For mange byer har tomme butikker, som man kan vælge at se som en ressource, siger Thomas Rasmussen fra Business Lolland-Falster.

- Detailhandlen er presset i hele Danmark, men vi har valgt at presse den anden vej og udvikle og tænke nyt. Vi sætter nogle nye skibe i søen og ser, hvor de bringer os hen. En ting er sikkert: Vi vinder ikke, hvis vi bare gør, som vi plejer, siger han.

Bestyrelsesformand i Dansk Iværksætterforening Peter Joachim Kofler er enig i, at det handler om at tænke nyt og udfordre detailkoncepterne.

- Jeg er faktisk ret begejstret for ideen, siger han.

Detailhandlen er under stærkt pres fra onlinehandel lige nu, og mange steder udenfor de store byer, er det ikke meget liv, siger han. Ifølge den seneste opgørelse foretaget af Ejendomsforeningen Danmark, står 13 procent af butikslokalerne i Vest- og Sydsjælland tomme.

- Så det er nødvendigt at tænke nyt og få skabt noget friskt.

Peter Joachim Kofler tror dog ikke, at der kommer mange iværksættere i butikkerne efter et år.

- Men man kan skabe fornyelse i gadebilledet, tiltrække folk og inspirere de eksisterende erhvervsdrivende til også at tænke anderledes.

Sådan fungerer ordningen:

  • Lokalelejen på en iværksætterbutik er nul kroner i et helt år.

  • Iværksætterne skal selv betale driftsomkostninger.

  • Hvis en iværksætterbutik efter et år kan stå på egne ben, kan lokalerne overtages på almindelige lejevilkår.

  • For at kunne rykke ind skal man igennem en screeningproces hos Business Lolland-Falster.

  • Det er ikke noget krav, at man bor i Nakskov, hvor butikslokalerne ligger.