Camilla har været prøve-tilflytter på Møn: Folk er så søde

Stadig flere lokalsamfund tilbyder en prøve på tilværelsen i en landsby eller på en ø.

I Askeby på Møn ligger et gult hus med navnet ”Tilflytterhuset”. Engang var det en slagterbutik, men siden sidste sommer har der boet otte familier i det gule hus på hovedgaden.

Camilla Hebo Buus er lige flyttet ud af det gule hus efter to uger som prøvetilflytter.

Hun vil nemlig gerne bo på Møn, hvor hendes mor er født og opvokset. Derfor har hun sammen med familien boet i tilflytterboligen i på Vestmøn.

- Vi synes, det har været fantastisk. Vi har nydt det, siger Camilla Hebo Buus, der er vendt hjem til Danmark efter 18 år som kommunikationsrådgiver og redaktør i Zambia.

Camilla Hebo Buus leder nu efter den helt rigtige permanente bolig efter to uger i Møns tilflytterhus. (Foto: Per Gade Gyldenkærne © (c) DR)

Camilla Hebo Buus og hendes familie har brugt de to uger på at være rundt i området, snakke med en masse mennesker og gå ”fantastiske ture”, som hun siger.

Det har blandt andet givet familien en idé om, hvor på Møn de gerne vil bo. For der er ifølge Camilla Hebo Buus mange forskellige mennesker og forskellige områder på øen og stor forskel på Hårbølle, Tostenæs og de andre små samfund.

- Folk er utrolig venlige. Det har været helt fantastisk omend helt overvældende. Folk er så søde, siger hun.

Københavnere og aarhusianere er velkomne

Manden med nøglerne til tilflytterhuset er Jørn Svenstrup, der er formand for lokalrådet på Vestmøn.

Han har sammen med andre frivillige i lokalrådet lavet en aftale med ejeren af huset om at få lov til at bruge huset i en treårig periode mod at sætte det i stand. Det gjorde lokalrådet efter at have skrabet 100.000 kroner sammen fra forskellige fonde og pengetanke.

Gennem tre måneder arbejdede de frivillige med at male vægge, sætte nyt køkken i huset og med at bygge en havestue over et stykke af gården, så beboerne ikke skal udenfor for at gå på toilettet eller komme i bad.

Møblerne har lokalrådsmedlemmerne fundet på loppemarkeder eller fået doneret af lokale. Der er også kunst på væggene leveret af kunstnere fra Hårbølle.

- Vi inviterer alle københavnere, aarhusianere og så dem derimellem til at bo her i 14 dage eller tre uger, for at lære Møn at kende, fortæller Jørn Svenstrup, og fortsætter:

- Vi går ud fra, at når de har lært Møn at kende, så køber de selvfølgelig et hus hernede.

Alternativ til boligjagten

En prøvebolig kan være et alternativ til boligjagten, hvor man tilbringer nogle timer sammen med en ejendomsmægler og ser tre-fire huse. Et alternativ, som Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, hilser velkomment:

- Tilflytterboligen er unik, for den giver mulighed for at fastholde nogle borgere lidt længere end få timer en dag, når de er ude at kigge på bolig, siger han.

Han fortæller også, at tilflytterboligerne er populære over hele landet.

- Det er en gevinst for begge parter - både for familien, der meget billigt og nemt kan prøve drømmene af, og for landsbyen eller øen, der måske får nye tilflyttere og dermed mulighed for at holde liv i den lokale skole og købmand.

Foreløbig er to ud af otte familier, der har boet i tilflytterhuset, flyttet permanent til Møn - og en tredje familie er på vej.

Fakta om tilflytterhuset på Møn:

  • Det koster 1.100 kroner om ugen at bo i tilflytterhuset.

  • Prisen er alt inklusive, det vil sige vand, varme, el og internet.

  • Betingelsen for at bo der er, at man har lyst til at flytte til området.