Camilla med autisme er glad for sit fleksjob: Jeg vil være til gavn for samfundet

Virksomheden Styrolit på Lolland får onsdag besøg af politikere, der skal lære om virksomhedens sociale engagement.

Camilla Pedersen blev mobbet i skolen og har været sygemeldt i længere tid på grund af en autisme, der først blev diagnosticeret for tre år siden. Nu begynder hun i fleksjob i en socialt engageret virksomhed på Lolland. (Foto: PRIVATFOTO © (c) DR)

Gennem mange år vidste 32-årige Camilla Pedersen fra Rødbyhavn ikke, at hun havde autisme. Derfor kæmpede hun med depression og angst og kunne ikke finde en plads på arbejdsmarkedet.

- Det har gjort det svært for mig i min hverdag og har gjort, at jeg er gået ned med depression og stress to gange på min tidligere arbejdsplads. Det har ikke været særligt rart. Det har været hårdt at finde ud af, at jeg har en diagnose, og at det ikke har været opdaget før, fortæller Camilla Pedersen.

Camilla Pedersen blev sygemeldt, men i 2017 blev hun af Lolland Kommune sendt i praktik gennem et ressourceforløb i isoleringsvirksomheden Styrolit i Maribo. På Styrolit blev hun hjulpet i gang, selvom hun til at begynde med kun kunne arbejde en time om dagen.

- Det var lidt af en udfordring i starten, og jeg var meget nervøs for, hvordan de andre ville tage imod mig og om de kunne acceptere mig og tage hensyn til de problemer, jeg har. Det er det sociale, jeg har svært ved, og de sociale spilleregler, jeg ikke altid lige forstår, forklarer hun.

Mobbet livet igennem

Manglen på forståelse for de sociale spilleregler har gjort, at Camilla Pedersen gennem hele sin opvækst er blevet mobbet.

Men i praktiktiden følte hun sig rigtigt godt taget imod, og hun ser nu frem til at begynde i fleksjob som truckfører 16 timer om ugen fra 1. marts.

- Jeg glæder mig rigtigt meget. Jeg synes, det er dejligt at have noget at se frem til og noget at stå op til og ligesom være en del af vores velfærdssamfund igen, så jeg ikke føler, at jeg går herhjemme og laver ingenting og derfor ikke er til nogen gavn for samfundet.

Det var Styrolits fabrikschef Brian Hansen, der var med til at give Camilla Pedersen en chance:

- Efterhånden fik hun mere og mere selvtillid, fordi hun fandt ud af, at folk gerne ville hjælpe hende og snakke med hende. Hun fandt jo ud af, at hun godt kunne bruges til et eller andet, siger Brian Hansen og uddyber:

- Det viste sig, at hun er rigtig god til at køre truck. Vi fik bygget hende op og hun fik noget selvtillid.

Besøg fra Christiansborg

Fabrikschefen har i dag haft besøg af Folketingets udvalg for landdistrikter og småøer blandt andet med det formål, at politikerne kan høre om isoleringsvirksomhedens sociale engagement.

Engagementet udmønter sig i samarbejde med Lolland Kommunes Jobcenter, Social- og Psykiatrienhed og Misbrugsenheden i kommunen. Det begynder med en helt simpel føl-ordning, fortæller fabriksdirektør Brian Hansen:

- De (de nye ansatte, red.) lærer selvfølgelig det med at møde på arbejde, de lærer at være sammen med nogle kollegaer og at være en del af en virksomhed. Det er det første, vi tester. Derefter finder vi ud af, hvad de kan.

Facebook
Twitter